Vårens stora modetrend - 12 snygga plagg med axelvaddar

- Foto: Foto: Creative Lab/Shutterstock.com
Dela på Pinterest
De markerade axlarna stor i fokus när vårmodet 2021 är på ingång. Här listar vi 12 snygga plagg med axelvaddar som du kan klicka hem redan nu.

I denna artikel förekommer det kommersiella länkar.

Många associerar axelvaddar med 80- och 90-talet eftersom de präglade modet på ett viktigt sätt. Nu gör axelvaddarna entré igen – och vi tipsar givetvis om hur du bäst anammar en av vårens största trender.

Tank top med axelvaddar


Linnet med markerade axlar är ett trendigt plagg våren 2021. Vi gillar detta stilrena bomullslinne i svart färg. Finns att köpa för 199 kronor.

Klänning med markerade axlar

 Vacker mönstrad klänning med axelvaddar och puffärm. Finns i fler färger och mönster. Du hittar den här för 499 kronor.

Sweatshirt med breda axlar

Grymt snygg och trendig sweatshirttröja i pastellgul färg. Tröjan finns att köpa på rea hos H&M och kostar endast 99 kronor.

Vill du veta vilka andra trender som väntar 2021? Här är vårens stora modeprognos!

Kavaj med axelvaddar

Gör ett statement! Denna grymt snygga kavaj har synligt markerade axlar och vi gillar den skarpt. Köp den här för 799 kronor.

Omlottblus med markerade axlar

Söt omlottblus i trendig fräg från NA-KD. Blusen har axelvaddar och stora puffärmar. Köp den här för 399 kronor.

Läderblazer med axelvaddar

Blasern i läderimitation är ett trendigt plagg. Addera axelvaddar och du får två trender till priset av en. Jackan blir din för bara 449 kronor.

Fluffig tröja med markerade axlar

Söt fluffig tröja från NA-KD med insydda axelvaddar. Köp den här för 399 kronor.

Vad är axelvaddar?

Axelvaddar är två små kuddar, vanligtvis av skumgummi eller vadd, som fästs på insidan av axlarna på ett klädesplagg. Axelvaddarna ger då en illusion av att personen som bär plagget har breda axlar. 

Axelvaddens popularitet under 80-talet

Axelvaddar har länge använts av skräddare i designkonstruktion eftersom att det hjälpte plagget (oftast en herrkavaj) att hålla sin form. Förutom den tekniska aspekten har axelvadden faktiskt fått andra funktioner. Bland annat som en komponent inom kvinnors kamp för jämställdhet.

Axelvadden var ett medel som nyttjades av kvinnor för att konkurrera med männen i arbetslivet. Inbyggt breda axlar i kavajen utstrålade makt och styrka, något som kvinnorna behövde för att kunna ta sig fram på den mansdominerande arbetsmarknaden under 80-talet.  

Snart blev de populära breda axlarna en del av i kulturvärlden, när artister som Madonna, Cyndi Lauper och Michael Jackson anammade trenden. 'Ju större desto bättre' blev mottot för de breda axlarna. Det fanns en stor efterfrågan på plagg med insydda axelvaddar och därför var det så klädesplaggen i butikerna var utformade. Thierry Mugler, en av 80-talets mest kända modeskapare, inkorporerade ofta överdrivet breda och spetsiga axlar i sina kreationer, vilket accelererade slaget om de mest åtråvärda axlarna.

Axelvaddar sätter siluetten i fokus

De där riktigt breda axlarna framhävs extra väl med en riktigt smal midja. År 2020 såg vi många plagg med bälten i midjan. Den markerade midjan är fortfarande populär, men just när det kommer till de markerade axlarna ser vi, år 2021, gärna en boxig och 'fyrkantig' siluett. Du kan även skapa spännande kontraster genom att satsa på väldigt kroppsnära plagg nertill och den fyrkantiga boxen upptill. Exempelvis genom att matcha den boxiga kavajen med en tajt långklänning eller ett par leggings. 

Läs även: Vårmode 2021: Färger, material och trender att ha koll på