David Batra blir årets julvärd i SVT 2023

David Batra blir årets julvärd i SVT 2023
David Batra blir årets julvärd i SVT 2023. - Foto: Anders Wiklund/TT
Dela på Pinterest
Årets julvärd i SVT heter David Batra. – Jag blev väldigt glad och hedrad över frågan, det känns pirrigt, lustfyllt och roligt. Julen är en favorithögtid, säger David Batra till TT.

Frågan om vem som skulle ta vid efter 2022 års julvärd Babben Larsson har sysselsatt vadslagningsfirmor och kvällstidningar de senaste veckorna. Bland dem som nämnts i spekulationerna märks Kristian Luuk, Niklas Strömstedt och Carina Bergfeldt.

Men det blev David Batra som valdes till julvärd i SVT.

– Det känns lite pirrigt, det är ju många miljoner som tittar, säger han.

Han avslöjar att han kommer att fira in julen sittande i Arne Weises gamla julfåtölj.

– Det kommer att bli en ganska traditionell julafton utan några nya crazy grepp. Jag tror att traditioner är viktiga att falla tillbaka på så här i oroliga tider , säger David Batra.

"David Batra älskas av publiken både för sin humor och sin förmåga att lära oss nya saker. Han står för modern folkbildning när den är som allra roligast. David må vara världens sämsta indier men han kommer att bli en fantastisk julvärd", säger SVT:s programdirektör Eva Beckman i ett pressmeddelande.

Julvärden har en lång tradition i SVT. Först ut var Bengt Feldreich som höll tv-tittarna sällskap under en rad julaftnar mellan 1959 och 1971. Sedan tog tv-julens verklige nestor Arne Weise vid. Han var, förutom vid ett fåtal julaftnar, julvärd mellan 1972 och 2002.