Chefen för FN:s livsmedelsprogram WFP, Cindy McCain, hävdar att det råder full svält i norra Gaza. Arkivbild
Chefen för FN:s livsmedelsprogram WFP, Cindy McCain, hävdar att det råder full svält i norra Gaza. Arkivbild - Foto: Amr Nabil/AP/TT

FN-chef: Full svält i norra Gaza

Det råder nu fullt utvecklad svält i norra Gaza, enligt Cindy McCain, chef för FN:s livsmedelsorgan World Food Program (WFP).


I ett klipp, som släppts på förhand, från en intervju med den amerikanska tv-kanalen NBC som sänds på söndag säger McCain att läget är fruktansvärt.

— Det råder svält, fullt utvecklad svält i norr och den rör sig vidare söderut.

McCain är den hittills mest framträdande internationella aktör som beskriver läget i de termerna. Tidigare har FN varnat för att läget i Gaza gränsar till svält.

WFP-chefen säger att en vapenvila mellan Israel och Hamas är helt avgörande för att kunna få in mer förnödenheter och lindra den humanitära katastrofen på Gazaremsan, där uppskattningsvis 2,3 miljoner palestinier lever.

Bygger pir

Källor inom USA:s biståndsorgan Usaid uppger för AP att leveranser i större skala bör kunna inledas inom några veckor via den flytande pir som den amerikanska militären bygger på vid Gazas kust. Högst upp på listan står att få fram hjälp till svältande barn, enligt källorna.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar, på sin hemsida, att 86 av Demokraternas ledamöter i den amerikanska kongressen har skrivit till president Joe Biden om nödläget i Gaza. De hävdar att det finns klara belägg för att Israel har brutit mot amerikansk lag genom att begränsa leveranserna av humanitär hjälp in i Gaza. Det reser frågor om de besked Israel har gett USA om att man, som ett land som USA exporterar vapen till, lever upp till krav på att upprätthålla humanitär hjälp.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!