Israeliska soldater vid artillerilager nära gränsen till Gaza. Bild från 1 januari.
Israeliska soldater vid artillerilager nära gränsen till Gaza. Bild från 1 januari. - Foto: Leo Correa/AP/TT

Uppgifter: USA pausar vapenleverans till Israel

USA:s regering pausade i förra veckan en leverans med ammunition till Israel, uppger två israeliska källor till nyhetssajten Axios.


Om uppgifterna stämmer vore det första gången som USA har stoppat en vapenleverans till Israel sedan kriget mellan terrorstämplade Hamas och Israel inleddes den 7 oktober, enligt nyhetssajten.

Uppgifterna har inte bekräftats.

Enligt källorna ska USA:s beslut ha orsakat stora farhågor inom den israeliska regeringen.

Oron inom den amerikanska regeringen växer för att Israel kommer att gå in i den hårt ansatta gränsstaden Rafah där över en miljon fördrivna palestinier har sökt skydd.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har under de senaste dagarna flera gånger uttalat sig om att man kommer att genomföra markoffensiven oavsett hur samtalen om en eventuell vapenvila utfaller med Hamas.

"Under den fruktansvärda Förintelsen fanns det stora världsledare som stod passivt och tittade på, därför är den första lärdomen av Förintelsen: Om vi inte försvarar oss själva kommer ingen att försvara oss. Och om vi behöver stå ensamma kommer vi att stå ensamma", säger premiärministern i ett uttalande på söndagen.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!