Olyckligt kär? Här kommer 5 tröstande saker

Är du olyckligt kär? Här kommer några tröstande ord.
Är du olyckligt kär? Här kommer några tröstande ord. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Att vara olyckligt kär är hemskt. Men det finns några saker du måste komma ihåg när allt känns som värst.

Är du olyckligt kär? Då är du långt ifrån ensam! Nu behöver du några tröstande ord, för det finns faktiskt några saker du ska komma ihåg som kanske muntrar upp lite.

1. Olycklig kärlek tar slut i etapper

Att vara olyckligt kär betyder att du behöver ta dig igenom några faser. Inom sorgbearbetning pratar man om fyra faser, och att vara olyckligt kär eller dumpad kan likna dessa faser. 

1. Chockfasen

När du är olyckligt kär, eller nydumpad, går du först igenom chockfasen. Chockfasen innebär en känsla av overklighet. Kanske känner du till och med att det du går igenom är en mardröm? Om du befinner dig i den här fasen behöver du komma ihåg att den går över fort. Känslan av att befinna sig i en "olyckligt kär"-bubbla är inte ovanlig, men själva chockfasen och nästan "panikstadiet" går över. Vi lovar!

2. Reaktionsfasen
När din olyckliga kärlek går över i reaktionsfasen börjar du byta overklighetskänslorna med vrede, förtvivlan. Kanske till och med känslan av övergivenhet. Kanske orkar du inte ens prata med dina kompisar om att du är olyckligt kär?

Kom ihåg att försöka att inte stanna i reaktionsfasen – du behöver ta dig vidare till nästa steg.

3. Bearbetningsfasen
När du är i bearbetningsfasen börjar du långsamt få perspektiv. Du börjar inse att den olyckliga kärleken inte kan ta över ditt liv på det sättet det har gjort under tiden du var i chockfasen och reaktionsfasen.

5. Nyorienteringsfasen
Dags att gå vidare. Men hur? Det börjar du sakta komma underfund med när du är i nyorienteringsfasen. 

2. Hen kanske inte är din number one

Du kommer förmodligen träffa en ny person som du kommer bli störtförälskad i – tro inget annat. Vi vet att det under vissa delar av dina faser inte kommer kännas som att det finns någon annan. Men det gör det! Det är inte så att det bara finns "en" människa för alla. Det finns fler. Du måste bara get out there!

3. Ta hand om dig själv

Att vara olyckligt kär är inte roligt och vi vet att man mår skit. Men. Kom ihåg att ta hand om dig själv och gör roliga saker, tänk på annat, försök gå vidare och fokusera 100 procent på dit eget välmående.

4. Dags att berätta för personen att du är olycklig

Trots att det kanske är svårt och känns som att göra bort sig totalt så borde du berätta för personen vad du känner – för tänk om personen känner detsamma? Om inte, ja då kanske personen faktiskt hjälper dig att komma över hen istället. Vilket kan kännas surt i början men kommer kännas bättre med tiden. Olycklig kärlek botas faktiskt i slutändan bara av alla korten på bordet.

5. Du är inte ensam att vara olyckligt kär

Flera av oss har varit olyckligt kära någon gång, du är inte ensam. Prata med en vän, skriv i en facebookgrupp där du känner dig trygg eller med dina föräldrar. Du behöver inte ta dig igenom det själv. 


5 tecken på att ditt ex är det bästa som hänt dig

7 tecken på att du inte borde ha sex med honom