Så förändras relationen när ni blir föräldrar – berättat av en mamma

- Foto: Instagram/annierapp
Dela på Pinterest
Sexlivet, egentid och romantiska dejter – hur förändras egentligen relationen efter att man fått barn? Vi har pratat med Annie Rapp som driver en podd och blogg tillsammans med sin man – och enligt henne är sexlivet riktigt viktigt.

Annie Rapp, 32, är e-handel och marknadschef för skönhetsmärket Urban Gloss och klädmärket Happitude. Hon bor med sin man, Bryan, i Stockholm och tillsammans har de en fantastiskt dotter, Audrey. 

Paret driver podden "Rapplifepod" och en blogg där de pratar om att vara föräldrar och få ihop vardagen.

Bryan och Annie träffades för flera år sedan och när de fick sin dotter, 2015, hade paret varit tillsammans i nio år och gifta i fyra – alltså har paret gått igenom en hel del tillsammans.

– Det här med att vara redo för barn är så oklart, jag gillar inte den meningen. Sen finns det så klart vissa tider det passar bättre eller sämre med att skaffa barn. Men vi kände liksom att vi hade gjort så mycket för oss själva under så många år och ville ta nästa steg i vårt liv, säger hon till Modette. 

Att få barn var planerat och Annie berättar att livet förändrades, från att käka p-piller i flera år till att planera sex efter ägglossning. Några månader senare vaknade hon en morgon och kände att kroppen var annorlunda – och ja, hon var gravid!

Annie mådde bra under graviditeten men i vecka 32 tyckte barnmorskan att de skulle göra ett extra ultraljud då Annies mage var liten. Läkarna sa att barnets huvud var avvikande och att de inte kunde berätta mycket mer än så. Så det blev ett planerat kejsarsnitt, nervositet och massvis med stöd från nära och kära.

Lyckligtvis var lilla Audrey frisk när hon kom till världen, och Annie och Bryan startade sitt liv som föräldrar.

– Att bli föräldrar är så klart en enormt stor förändring. Att lägga sitt liv lite åt sidan och inte prioritera sig själv är konstigt till en början, men jag tyckte vi kom in i det väldigt snabbt. Vi hade ju haft det "jobbiga" i slutet av graviditeten när vi inte visste om hon var frisk, så när hon var utanför kroppen och vi hade kontroll så tyckte vi det var enklare än vad vi trott, säger Annie.

Annie och Bryans släkt och vänner ställer upp så de kan unna sig egentid lite då och då, i form av en dejtkväll, bio eller middag. 

– Där vi är, är hon. Så är jag på toaletten så är hon med, är jag i duschen så är hon utanför. Och när man ska till förskolan på morgonen så är det ju ibland en kamp om vilka kläder hon ska ha, man förhandlar liksom hela tiden, säger hon och fortsätter:

– Det är ett 24/7 jobb att vara förälder men herregud vad kul det är. Jag saknar inte mitt gamla liv. Vissa gånger gör jag det men vi är också väldigt noga med att ge varann egentid. Vi tränar en del, vi har en vecka på sommaren när man är helt själv, en helg per år när man är själv. Och det är fantastiskt, att få sakna sin familj men också få leva lite som man gjorde förr. Dansa tills det blir ljust ute, äta frukost i sängen tills klockan är kväll. Det är viktigt. Det tipset vill jag ge till alla, säger hon.

[instagram:BVrqC-HFAev

En av de stora skillnaderna med att bli föräldrar är sexlivet, något som Annie är stenhård med att hon inte tummar på. 

–  Man kan ju inte ha sex hur som helst längre. Det blir ju typ alltid på kvällen när hon sover (hon somnar rätt sent) och då är man ju rätt trött. Men där är vi stenhårda, vi ska inte tumma på sexet bara för vi fått barn. Sen att det blir klockan 23.55, så är det bara att köra, bättre det än inte alls. Men jag tror på att om kroppen och känslorna är glada så är man en bättre förälder och partner, säger hon.

Annies råd till föräldrar för att få relationen att fungera:

1. Ta hjälp

Ta hjälp med barnvakt ibland, om än så bara 1 timme. Skönt att få prata till punkt. Det saknar jag!

2. Lyssna inte på alla andra

Lyssna inte på alla när du är gravid om hur ert liv ska bli, det kommer ni ju veta när barnet är ute. Man kan såklart få ett barn som är missnöjt, men återigen ta hjälp av vänner och släkt. 

3. Gör saker ihop som är kul för alla

Sluta inte leva ditt liv helt, barnet kan faktiskt vara med på de mesta. Gör saker ihop som är kul för alla. Exempelvis junibacken och skansen är ju kul för alla. Gå ut och ät med ditt barn, bo på hotell med ditt barn. Barn kan lika väl somna på ett hotellrum eller en resturang en kväll. Jag tror också man blir en ganska avslappnad förälder på så sätt.

4. Låt det vara lite stökigt hemma ibland
Allt måste inte vara perfekt, låt det vara lite stökigt ibland hemma. Och gör saker med ditt barn i stället. Jag försöker tänka så även fast de är svårt och jag misslyckas ofta. 

Foto: Instagram/annierapp

Mer:

Skönhetsgeniet Annie Rapp ger sina bästa hudvårdstips

Gilla Modette på Facebook!