Om din partner gör det här – så trycker hen långsamt ner dig psykiskt

- Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Händer det att du inte vågar säga vad du tycker och går på tå runt din partner? Då kan du vara i en relation där din partner trycker ner dig psykiskt. Vi har listat fem tecken på att du är i en relation som inte är bra för dig.

1. Du blir behandlad med förakt

Kritiserar din partner dig offentligt? Har han en sarkastisk ton och berättar negativa och pinsamma saker om dig för andra? Att behandla någon man tycker om med förakt genom sarkasm, taskig humor och elaka namn är en varningssignal som man bör ta på allvar. Om personen i fråga har hjärta till att göra det offentligt så är det troligt att den gör likadant hemma.

Bildkälla: Unsplash

2. Du känner dig galen

När du blir nedtryckt psykiskt är en av de främsta varningssignalerna att du börjar tvivla på dig själv och vad som är sant respektive inte sant. Plötsligt kan du känna att du håller på att bli galen. Om du och din partner har en diskussion där du vet vad som är sant respektive inte sant kan din partner förneka det så pass mycket att du till sist inte vet vad som är sant längre. Din partner försöker kontrollera dig genom att få dig att misstro dina egna instinkter. 

3. När ni argumenterar hotar hen dig

Att argumentera är hälsosamt och behövligt för att en relation ska fungera och man ska lära sig om varandra. Men det är hur man argumenterar som är farligt. Om din partner hotar med att lämna dig, överge dig ekonomiskt eller skilja sig från dig så bör du ta det på allvar. Genom att hota dig med detta så  är det lätt att man blir psykiskt nedstämd och din partner får makten över relationen.

Bildkälla: Unsplash

4. Hen straffar och kontrollerar dig genom att hålla tillbaka  

När någon trycker ner dig psykiskt i en relation handlar det inte alltid om vad partnern gör utan vad den inte gör. Om hen straffar dig genom att hålla tillbaka på allt från uppmärksamhet och pengar till sex bör du ta hens beteende på allvar.

Bildkälla: Unsplash

5. Du blir rädd när din partner är arg

Alla kan bli arga då och då vilket är fullkomligt normalt men om din partner inte kan kontrollera sin ilska och du snarare blir rädd när din partner är arg så är det någonting som inte stämmer. Får din partner utbrott, går iväg, blir elak eller slår sönder saker som är nära dig med syfte att skrämma dig? Det är alla varningssignaler som du bör ta på allvar. Det är inte meningen att du ska vara rädd och tippa på tå runt din partner. 

Läs mer:

5 tecken på att du är mentalt singel – och det är dags att göra slut