Svensk forskning: Därför är det skönare att bli berörd av andra

Beröring, forskning, hjärnaktivitet,
En ny studie visar att hjärnan kan känna av beröringar. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Älskar du att bli kliad på ryggen? Det finns en anledning! Nu visar en ny studie från Linköpings universitet att hjärnan kan skilja på beröring från dig själv och från andra.

En ny forskningsstudie från Linköpings universitet visar att beröring från andra och beröring från oss själva påverkar oss olika. Kliar någon dig på armen känns det inte likadant som om du själv gjorde det, eller hur? 

Undersökte hjärnans aktivitet

I undersökningen har forskarna tittat på vad som påverkar och händer i hjärnans olika delar vid beröring. För att få resultat och analysera utförde de experiment med hjälp av en magnetkamera för att se hjärnans aktivitet. En person som deltog i undersökningen fick med sin egen hand stryka långsamt över sin arm eller fick veta att den skulle bli struken av någon annan. Experterna tittade då på hur beröringen var kopplad till en aktivitet i hjärnan. 

Hjärnan dämpar känslorna

Enligt studien visade det sig att det är hjärnan som urskiljer varifrån beröringen kommer. Vid egen beröring dämpar nämligen hjärnan bearbetningen av känselintrycken. 

Det känns alltså på olika sätt om det är du själv, eller någon annan, som rör vid dig. Och när vi tänker efter är det riktigt rimligt, för vad är inte skönare än att bli klappad på kinden eller kliad på ryggen? 


Parförhållande
Lever du i ett parförhållande? Då känner du troligtvis av att beröringen från din partner är annorlunda än den från dig själv. Foto: Unsplash


Ett tecken på att någon gillar dig är att kolla på kroppsspråket, för det säger faktiskt en hel del. Funderar du på om din crush känner mer än bara vänskap? Spana in alla 10 kroppsspråk för att få lite svar!

Källa: Forskning.se


stats