Undersökning: Hur ofta har svenskar sex? Vi vet svaret!

Statistik: Ett par som har sex
Svenskar brukar ha sex 2 gånger per månad. - Foto: Envato.com
Dela på Pinterest
Visste du att svenskarna generellt tror att andra har mer sex än vad man själv har? Kolla statistiken hur många gånger vi svenskar har sex per månad..

Många har uppfattningen att de inte är lika sexuellt aktiva som de runt omkring en. Svenskar tror att många har sex flera gånger i veckan eller dagligen. Men faktum är, enligt en undersökning, att de flesta har sex ett par gånger i månaden och inte mer. Var femte Svensk har inte sex alls!

Hur ofta har svenskar sex?

Hälsobarometern visar att många blir mindre sexuellt aktiva med åldern. I ålderskategorin 18-30 år så har 1 av 5 sex några gånger per vecka och i ålderskategorin 51-65 år har 1 av 10 sex lika ofta. Varför blir det att vi har mindre sex när vi blir äldre? I takt med att vi blir äldre så gör livspusslet det svårt för många att få ihop tiden och orken till att ha sex. 

Även kroppen förändras när vi blir äldre och det kan göra det svårare att ha sex om man inte tar sig tid att lära känna varandras kroppar och vad som funkar. Kom ihåg att alla kroppar är vackra, ung som gammal!

Mer om sex: Vad är fördelarna? 

Det finns flera fördelar med sex, vi nämner några av alla anledningar här! 

Sömn

Visste du att du kan sova bättre om du har sex? När du har sex (och speciellt om du får orgasm) så frigörs en stor mängd oxytocin i kroppen. Detta ämne hjälper till att sänka pulsen, hantera stress och du kan då sova bättre.

Smärtlindring

Oxytocin fungerar även som smärtlindrande då det ökar endorfinerna i kroppen. Oxytocin gör
funkar också som blodtryckssänkande vilket kan hjälpa till med vid huvudvärk!

Bättre immunförsvar

Immunoglobulin A, en antikropp som får högre nivåer i kroppen vid sex, skyddar kroppen mot virus och bakterier. Det har visats att sex har en positiv påverkan på att stärka hjärtat och minska risken för prostatacancer.

Fint hår och hud

Sex ökar blodcirkulationen och det bidrar till att proteinet kollagen ökar i kroppen. Kollagen gör att huden blir mer elastisk och hjälper håret producera starkare hårstrån. Kollagen finns därför i mycket hud och hårvård!