1. Det finns två olika sorters akuta p-piller
Ja, det kanske känns snurrigt, men det finns lite olika akuta p-piller. Pillren kan delas in i två kategorier: de som måste användas 72 timmar (alltså tre dygn) efter sexet, och de som kan användas upp till 120 timmar (alltså fem dygn) efter sexet.
Det ena sorts pillret, det som ofta heter Frivelle, Levodonna, Norlevo eller Postinor, kan du ta upp till tre dygn efter ett samlag.
Det andra pillret heter ofta ellaOne, och det kan du ta upp till fem dagar efter det oskyddade samlaget. Det är ofta dyrare än de piller som går att ta tre dygn efter sexet.
Så Rebecca: Vad är egentligen skillnaden på dem och varför finns det två olika?
– Kortfattat kan man säga att de innehåller olika hormoner, och har olika lång verkningstid. I övrigt fungerar de på samma sätt. EllaOne är mest effektivt och brukar vara det som rekommenderas i första hand, säger Rebecca.
Hon lägger till:
– De andra preparaten brukar man rekommendera om du redan äter p-piller och kanske råkat missa någon dag. Alla akuta p-piller delas förresten ut på ungdomsmottagning till dig som är under 23 år, det kan vara bra att veta.
2. Ju tidigare du tar pillret, desto säkrare är det
Oavsett vilket piller du tar, så är det allra säkrast att ta det så snabbt som möjligt.
3. ...eftersom ett dagen efter-piller inte är ett abortpiller
Precis. Kom ihåg det! Det här är varför det är så viktigt att du tar det så snabbt det går. Har du väl hunnit bli gravid så kommer det akuta p-pillret inte hjälpa dig.
Men om det inte är ett abortpiller, vad är det då?
– Akuta p-piller innehåller hormoner som skjuter på ägglossningen. Det minskar risken att du blir gravid. Har du redan haft ägglossning kan det vara för sent. Så det är viktigt att alltid ta ett graviditetstest ungefär 3-4 veckor senare.
Den där vanliga myten om att du skulle kunna skapa ett “missfoster” av att ha tagit ett akut p-piller är med andra ord inte sant!
4. Du kan bli gravid även om du tagit ett dagen efter-piller
Många kanske resonerar: nu har jag tagit ett akut p-piller den här månaden, så då kan jag inte bli gravid. Är det här sant?
– Nej det är inte sant. Har du otur kan du bli gravid trots att du tagit akut p-piller efter du har haft oskyddat vaginalt samlag. Om du redan haft ägglossning är det för sent. Förr eller senare får du dessutom en ny ägglossning, och då kan du bli gravid igen.
Kan man använda dagen efter-piller för att helt enkelt skjuta upp sin ägglossning?
– Ja, du kan skjuta på din ägglossning. Men risken är att du får mellanblödningar fram till mensen och sedan kan mensen komma antingen tidigare eller senare än den ska. Om syftet med att skjuta på ägglossningen är att skjuta på mensen är det bättre att få recept på ett sådant läkemedel.
Det finns också preparat som skjuter på mensen under den tiden du äter pillrena, så det är en bättre metod.
5. Det är okej att ta det ofta – men se upp för biverkningar
Är det farligt att ta det för ofta?
– Så här: det är inte farligt, men det är inget att rekommendera. Akuta p-piller innehåller en ganska stor mängd hormoner så det är inte till för att använda regelbundet som preventivmedel. Menscykeln kan rubbas och du kan få besvär med mellanblödningar. Dagen efter-piller kan också ge biverkningar som illamående och huvudvärk.
Om det är så att du ofta behöver ta akut p-piller är det bättre att prata med en barnmorska eller gynekolog om ett mer långvarigt preventivmedel.
6. Det kan inte sabba din chans att bli gravid i framtiden
Påverkar akuta p-piller ens fertilitet i längden?
– Nej.
Du kan vara lugn med att ett dagen efter-piller inte påverkar din fertilitet. Däremot skyddar det inte mot könsjukdomar. För att vara så skyddad du kan vara är kondom det säkraste alternativet, eftersom det även skyddar dig mot sexuellt överförbara sjukdomar.
Kom ihåg att alltid ta ett graviditetstest efter 3-4 veckor, för att vara på säkra sidan. Stay safe!
Läs mer:
Det här vågar män och kvinnor inte prata om – när det kommer till sex