Bianca Ingrossos bolag Caia Cosmetics anmält – cancerframkallande gift i sminket

Caia Cosmetics polisanmäls – gift upptäckt i sminket
Caia Cosmetics polisanmäls – gift upptäckt i sminket - Foto: Lisa Hallgren/SvD/TT, STELLA Pictures/Patrik Österberg
Dela på Pinterest
Gift har upptäckts i en av Caia Cosmetics sminkprodukter. Upptäckten har lett till att bolaget polisanmälts.

Året var 2018 när Bianca Ingrosso tillsammans med parhästen Vanessa Lindblad och skönhetsveteranerna Jesper Matsch och Mikael Snabb startade skönhetsbolaget Caia Cosmetics. Bolagets idé var att fylla ett tomrum på marknaden med högkvalitativa produkter till överkomliga priser. Varumärkets produktfilosofi är att skapa produkter med exklusiva formula av noga utvalda ingredienser som är enkla att använda, till rimliga priser.

Deras första släpp var en ögonskuggspalett och sminkborstar och efterfrågan var så stor att sajten kraschade efter bara några sekunder. Sex år senare är Caia Cosmetics det snabbast växande skönhetsbolaget i Europa. De har utökat sitt sortiment med hundratals produkter och gjort samarbeten med olika kända influencers i Europa. 

De stora framgångarna har sannerligen givit bolaget ett rejält klirr i kassan. Prognosen för 2024 ligger på en omsättning på över 780 miljoner kronor och en vinst på nästan 240 miljoner kronor kunde Breakit avslöja tidigare i år. 

Den 1 juni öppnade Caia Cosmetics sin första permanenta, fysiska butik i lyxvaruhuset NK i Göteborg.

Caia Cosmetics pop-up butik på NK i Stockholm. Foto: STELLA Pictures/Patrik Österberg

Caia Cosmetics anmält

Men den stora framgången har fått käppar i hjulet. Bolaget har nämligen polisanmälts av Kemikalieinspektionen. Det misstänkta brottet gäller en olaglig substans som funnits i en av företagets sminkpennor.

Kemikalieinspektionen har som en del i ett större, EU-gemensamt projekt, kontrollerat sminkprodukter på marknaden och hittat ett så kallat PFAS-ämne i en av Caias produkter, rapporterar Dagens Industri. PFAS-ämnen kan påverkar fertiliteten negativt och är cancerframkallande, ämnena kallas ibland evighetskemikalier eftersom de är extremt svåra att bryta ner. 

Den berörda produkten heter  “Caia Duo Eye Pencil”, men togs bort från Caias sortiment, redan i april har bolaget meddelat.