Stor special: Fixa drömhåret! Frisör Ida Berggren ger sina bästa tips

Vår modell Karin hade med sig en bild på Gisele Bündchen som inspiration.
1 av 17
Vår modell Karin hade med sig en bild på Gisele Bündchen som inspiration. - Foto: Maria Rogersdotter
Ida förbereder folie för slingorna..
2 av 17
Ida förbereder folie för slingorna.. - Foto: Maria Rogersdotter
..och hårfärgningsprocessen kan börja.
3 av 17
..och hårfärgningsprocessen kan börja. - Foto: Maria Rogersdotter
Ida är certifierad Redkenpartner och jobbar endast med produkter från Redken.
4 av 17
Ida är certifierad Redkenpartner och jobbar endast med produkter från Redken. - Foto: Maria Rogersdotter
Ett berg av folieslingor.
5 av 17
Ett berg av folieslingor. - Foto: Maria Rogersdotter
Dags att skölja ur.
6 av 17
Dags att skölja ur. - Foto: Maria Rogersdotter
Inpackningen vårdar håret och gör det mer mottagligt för nästa steg som är..
7 av 17
Inpackningen vårdar håret och gör det mer mottagligt för nästa steg som är.. - Foto: Maria Rogersdotter
Ida applicerar nu en intensiv tre stegs-inpackning.
8 av 17
Ida applicerar nu en intensiv tre stegs-inpackning. - Foto: Maria Rogersdotter
..nyansering av färgen. En nyansering ger liv och djup i de olika slingorna.
9 av 17
..nyansering av färgen. En nyansering ger liv och djup i de olika slingorna. - Foto: Maria Rogersdotter
Nu är nyanseringen urtvättad och färgen är färdig.
10 av 17
Nu är nyanseringen urtvättad och färgen är färdig. - Foto: Maria Rogersdotter
Dags att föna håret torrt.
11 av 17
Dags att föna håret torrt. - Foto: Maria Rogersdotter
..så fint det blev!
12 av 17
..så fint det blev! - Foto: Maria Rogersdotter
Karins hår börjar bli färdigfönat och den nya sommarblonda nyansen anas..
13 av 17
Karins hår börjar bli färdigfönat och den nya sommarblonda nyansen anas.. - Foto: Maria Rogersdotter
Ida avslutar genom att klippa igenom håret på fri hand för att få bort slitna toppar.
14 av 17
Ida avslutar genom att klippa igenom håret på fri hand för att få bort slitna toppar. - Foto: Maria Rogersdotter
..och såhär fint blev det efter! Vilken skillnad!
15 av 17
..och såhär fint blev det efter! Vilken skillnad! - Foto: Maria Rogersdotter
Såhär såg Karins hår ut före..
16 av 17
Såhär såg Karins hår ut före.. - Foto: Maria Rogersdotter
Frisör- och colorist Ida Berggren, verksam på Skönhetscompaniet i Örebro.
17 av 17
Frisör- och colorist Ida Berggren, verksam på Skönhetscompaniet i Örebro. - Foto: Maria Rogersdotter
Dela på Pinterest
Nyheter24 möter frisör- och coloristproffset Ida Berggren som färgförvandlar vår modell Karin samt ger sina bästa tips för ett fräscht sommarhår.

Blondiner från hela vårt avlånga land vallfärdar sedan flera år regelbundet till Örebro för att lägga sitt hår i händerna på frisör- och coloristproffset Ida Berggren, specialist på att färga och hantera just blonda hår. Nyheter24 följde Ida under en dag på salongen Skönhetscompaniet där hon färgförvandlade vår modell Karin från mörkt brunhårig till ljust sommarblond.

Ida, du är specialist på just blonda hår och även extensions, hur kommer det sig?

- Jag har jobbat som frisör och egen företagare sedan 2005, att jag valde att specialisera mig på just blonda hår kom naturligt för mig eftersom jag själv är blond och tycker att det är fantastiskt fin hårfärg. Att varsamt vårda och att färga fram en perfekt blond nyans är en lika stor och spännande utmaning varje gång och jag älskar det. Att jag valt att arbeta mycket med extensions grundas helt enkelt i att jag tycker att det är fint med ett långt och starkt hår. Jag jobbar med keratinvax och extra minimala fästen som jag anser är den bästa och mest diskreta metoden för ett naturligt resultat.

Berätta om utgångsläget för vår modell Karin – hon är färgad mörkhårig idag men vill bli sommarblond, hur ska du gå till väga?

- Karins hår är känsligt då hon skadat håret genom att färga håret upprepade gånger hemma i badrummet. Hon har även en stark blondering i håret sedan tidigare under de mörka pigmenten. Hon är dock naturligt blond och det är den tonen jag ska jobba fram idag, jag måste använda väldigt milda produkter för att inte slita på håret. Karins hår är just nu färgat i en och samma färg och känns platt, jag väljer att arbeta med två olika procenthalter på blekningen för att ge håret liv och djup, olika nivåer och omgångar av folieslingor kommer allt eftersom jobba där det behövs i hennes hår. Jag färgar först en omgång från hårbotten ned till halva håret och sparar topparna till sist eftersom de är ömtåligast.

Jag har hört historier om mörkhåriga tjejer som vill bli blonda men deras frisör avråder dem. Varför? Är det omöjligt att förvandla ett mörkt hår till ljust?

- Nej det är absolut inte omöjligt, det är bara en fråga om rätt kunskap och teknik. Det tar mycket lång tid och jag vet av erfarenhet att det kan i bland skrämma vissa frisörer. Jag använder en väteperoxid med låg procenthalt och låter den verka under en längre tid istället för att slänga i en 9 % blekning och låta det gå undan. Det tar ett par timmar extra men är utan tvekan värt det när man ser till slutresultatet.

Vad bör man hålla koll på hos sin frisör, vad kan jag förvänta mig som kund?

 - Det är otroligt viktigt att prata igenom processen ordentligt med frisören innan behandlingen börjar, kommunikationen är A och O. Du som kund ska alltid känna dig 100 % säker på att frisören vet vad hon eller gör och vad du kan vänta dig för slutresultat. Jag använder mig av kundkort där jag skriver ned alla olika tekniker och produkter jag använder på kunden, på så sätt skapar jag en hårhistoria. En bra frisör ska berätta alla olika steg vad hon/han gör och förklara de olika momenten steg för steg. Som kund ska du alltid ha en lugn stund i stolen och aldrig behöva sitta och vara nervös.

Hur ska man ta hand om ett blont hår?

Bra produkter är A och O, satsa på ett bra shampoo, balsam och inpackning.  Ett blont hår är ofta fattigt på protein så proteinprodukter är ett måste. Produktserien Redken Extreme är toppen, jag rekommenderar inpackningen Rescue Force och leave in-produkten Anti Snap. Undvik att tvätta håret varje dag, det torkar ut. Om du snabbt vill ha extra glans och ny lyster, använd inte silvershampoo som ofta kan ha en tendens att torka ut utan satsa på en färginpackning istället. Blond Glam Color Enhancer från Redken är toppen, den finns i både silver- och guldnyans.

Hur mycket påverkar mat- och sovvanor hårkvaliteten?

- Mycket mer än vad man kan tro. När jag märker en försämrad hårkvalitet hos vissa kunder frågar jag över deras livssituation och ofta befinner de sig i en situation med mycket stress, dålig sömn etc. Så försök se till att alltid sova och äta bra och att inte stressa. Kosttillskott är ett bra komplement för förbättrad hårkvalitet. Ofta ger inte kosttillskott resultat förrän efter 6-7 månader men efter den tiden känner de allra flesta som provat en förbättring. 

Vilka är sommarens hetaste frisyrer, en för vardag och en för fest?

- Den hetaste vardagsfrisyren är den rufsiga snedflätan. Ett tips är att styla frisyren innan du lägger dig, sov med den och så är flätan perfekt ”tilltufsad” när du vaknar morgonen efter. Till fest rekommenderar jag att sätta upp håret i en hög, voluminös knut mitt uppe på huvudet. Mycket volym skapar festkänslan. Toppa gärna partylooken med någon form av hårsmycke, t ex en stor rosett.

Vilka är dina tre bästa hårtips?

- Först och främst, vårda håret. Det är det viktigaste, rätt vård och bra produkter är alltid grundläggande. Använd balsam efter du sköljt ur din hårinpackning, balsamet kapslar in inpackningens verksamma ämnen och ger ditt hår maximal omsorg. Sedan tycker jag att det är roligt när tjejer vågar variera sig med olika frisyrer till vardags, mer sådant. Håret är din absolut största accessoar och är du nöjd med det så stärker du hela din självkänsla och framtoning.