Så vårstädar du sminkväskan

Din makeup sitter bättre och ser snyggare ut ut när du jobbar med rena, fräscha verktyg och produkter.
1 av 4
Din makeup sitter bättre och ser snyggare ut ut när du jobbar med rena, fräscha verktyg och produkter. - Foto: All Over Press
Tvätta dina sminkredskap en gång i veckan i ljummet vatten och en droppe diskmedel.
2 av 4
Tvätta dina sminkredskap en gång i veckan i ljummet vatten och en droppe diskmedel. - Foto: All Over Press
Släng genast produkter som är gamla eller har förlorat sin ursprungliga doft/konsistens.
3 av 4
Släng genast produkter som är gamla eller har förlorat sin ursprungliga doft/konsistens. - Foto: All Over Press
Dags att vårstäda i neccessären och bland sminkprodukterna!
4 av 4
Dags att vårstäda i neccessären och bland sminkprodukterna! - Foto: All Over Press
Dela på Pinterest
Tvätta rougeborsten och släng den torra mascaran! Skönhetsredaktör Maria Rogersdotter vet hur du vårstädar neccessären på bästa sätt.

Det är en självklarhet att duscha, tvätta håret och rengöra ansiktet noga men ärligt talat, hur står det med hygienen i din sminkväska? Här är vi många som slarvar. Gammalt smink och smutsiga skönhetsredskap kan lätt förvandlas till otäcka bakteriebomber så nu är hög tid att få in rutinen att hålla rent i din neccessär.

Börja med att gå igenom allt innehåll i din neccessär och släng genast allt som är trasigt eller smutsigt, förpackningar som saknar lock etc. Har du produkter som legat i neccessären i flera år är det dags att kasta dessa och investera i nya varianter. Speciellt produkter som är i kontakt med ögonen bör bytas ut ofta, för att minska risken för ögoninfektioner.

Hållbarhet

Sminkprodukter som innehåller fett, till exempel läppstift och läppglans har en tendens att härskna efter en tid. Lukta därför på läppstiftet/glosset, om det doftar gammalt bör du genast slänga produkten. Sedan några år tillbaka är det lag på att alla företag måste datummärka sina produkter och det på förpackningen angivna datumet gäller från att produkten blivit öppnad.

Tumreglerna gällande hållbarhet är: mascara 3 månader, flytande eyeliner 6 månader, foundation och concealer 6-8 månader, läppstift och lipgloss 2 år, ögonskugga, kajal, puder och rouge 3 år.

Rengör dina sminkprodukter och redskap

Du bör rengöra ditt smink med jämna mellanrum. Vässa kajalen så ditt ögonlock möter en ny appliceringsspets. Torka försiktigt av ögonskuggor, läppstift och rouge med en mjuk näsduk för att få bort det yttersta lagret där bakterier lätt samlas.

Borstar, svampar och penslar tvättar du en gång i veckan med en droppe diskmedel upplöst i ljummet vatten. Låt redskapen självtorka utlagda på en frottéhandduk. Själva neccessären behöver också regelbunden rengöring för att hålla sig fräsch. En neccessär i plast är bra då du lätt kan torka av och ur den med en fuktad trasa. Eller satsa på en sminkväska i bomullstyg så du enkelt kan tvätta den i tvättmaskinen.