Så undviker du skönhetsfällorna

Amy Winehouse, lägg ned pudret och tona ned glanset med absorberande blothing paper.
1 av 3
Amy Winehouse, lägg ned pudret och tona ned glanset med absorberande blothing paper. - Foto: All Over Press
Shauna Sand snålar inte med brun utan sol-krämen.
2 av 3
Shauna Sand snålar inte med brun utan sol-krämen. - Foto: All Over Press
Katie "Jordan" Price med egentligen för mycket av allt men främst arga, alldeles för mörka ögonbryn.
3 av 3
Katie "Jordan" Price med egentligen för mycket av allt men främst arga, alldeles för mörka ögonbryn. - Foto: All Over Press
Dela på Pinterest
Arga ögonbryn, clownkinder och läppstift på tänderna är bara några av alla skönhetsfällor som finns där ute i sminkdjungeln. Så här undviker du dem!

Smink är till för att försköna, inte förstöra ditt ansikte. Det är dock inte alltid så lätt att göra rätt. Modette listar några vanliga skönhetsfällor samt självklart även tipsen som gör att du inte behöver hamna i dem.

Fel färg på foundation. En riktig sminkrysare som tyvärr många av oss tjejer gick igenom främst under unga år. En foundation ska aldrig förändra din hudton utan endast jämna ut och göra huden slätare. När du ska köpa foundation i butik, prova aldrig på handen utan istället alltid på käklinjen och vänta ett par minuter. Om det då inte syns var du applicerat foundation har du hittat rätt nyans.

Brun utan sol-chock. Nu, år 2010 är faktiskt mer eller mindre alla varianter av brun utan sol så pass utvecklade och uppdaterade att vi verkligen borde slippa se ut som smutsiga morötter, trots det skymtar vi ändå nyansen på ansikten här och var. Hur råder vi då bot på detta? Kom ihåg att alltid applicera ett tunt, tunt lager av din brun utan sol och aldrig smeta på en tjock hinna. Kom även ihåg att det på förpackningen rekommenderade användningsområdet finns av en anledning, använd alltså inte en produkt anpassad för kroppen i ansiktet och tvärtom.

Uttorkande puder. För att vara garanterad en matt hy applicerar du puder lager på lager under dagen vilket kan leda till att din hud endast blir uttorkad och fnasig. Grunda med puder på morgonen och använd istället sedan blothing paper under dagen. Blothing paper pressas mot huden och absorberar överflödigt fett utan att på något sätt skapa den där onaturliga "kak-effekten" i ansiktet. En bit hushållspapper eller en servett är ett bra budgetalternativ.

Arga ögonbrynsstreck. Om du någon gång har råkat noppa bort för mycket av ögonbrynen, kompensera då inte detta genom att måla dit ett par tunna, skarpa streck. Den här typen av "ögonbryn" ser mycket onaturliga ut och ger dessutom intrycket av att du ser arg ut. Även naturligt kraftiga ögonbryn håller sig finast med hjälp av en mer naturlig, ej för stark nyans. Fyll i och markera dina bryn med en ögonbrynspenna eller skugga i en färg som matchar din naturliga. Jobba med små, lätta rörelser och avsluta med att jämna ut formen och färgen med en ögonbrynsborste.

Läppstift på tänderna. Läppstift i starka färger är både trendigt och snyggt så länge det sitter på plats där det ska, hamnar stiftet på tänderna är det inte en lika rolig historia. Undvik läppstift som "blöder" genom att grunda med en primer som gör att färgen fäster bättre. Applicera ett tunt lager och bättra på vid behov. När du målat läpparna, stoppa in ett (rent!) finger i munnen och dra ut så fastnar den överflödiga färgen på ditt finger istället för på tänderna.

Clownkinder. Rouge ska ge dig den där fräscha nyponroskänslan, blir det för mycket av det goda är risken stor att din make up istället påminner om en påskgumma eller cirkusclown. Slå alltid av överflödigt rouge från borsten, le stort framför spegeln och svep lätt över kindens högsta punkt. Var noga med att rouget endast hamnar där och ingen annanstans, det ska t ex inte tonas upp mot hårfästet.