Filippas 11 hårregler - för fantastiskt hår

Dela på Pinterest
Är ditt hår slitet och behöver en time-out? Vill du få ett långt, friskt hår? Följ Filippas 10 hårregler and you'll be fine.

Följ dessa regler under en längre period (eller helst hela ditt liv) så kommer din hårkvalitet förbättras avsevärt!

1. Använd ALDRIG värmeverktyg.

Detta är tyvärr döden för håret. Total avhållsamhet rekommenderas. Om du absolut måste, använd ett riktigt bra värmeskydd.

2. Sluta tvätta håret så satans ofta!

När schampo först kom till Sverige (på 50-talet!) så rekommenderades fett hår att schamponeras var tionde dag och torrt hår var tredje (!) vecka!
Hetsen som numera råder att tvätta håret varje dag innebär ett extremt slitage på håret. Schampo torkar ut, glöm inte det!
En gång i veckan räcker för de flesta hårtyper. Om du utöver det duschar och känner att du vill skölja håret också, gör det - men använd inte schampo, utan bara balsam.

3. Använd inpackning.

Slarva inte med detta. Handdukstorka håret innan du lägger i den samt ha den i minst en halvtimme.
För att maximera effekten av din hårinpackning kan du vira en plastpåse kring håret och sedan sätta på dig en mössa medan du väntar på att den verkar. Att basta med inpackning i är också mycket bra, värmen får inpackningen att tränga djupare ner i hårstrået.

4. Borsta aldrig ett blött hår!
När håret är blött är det som allra känsligast och har liten motståndskraft. Därför ska du aldrig utsätta håret för större påfrestningar, såsom att borsta det, när det är blött. Red ut försiktigt med fingrarna istället och vänta på att det torkar.

5. Gnugga inte.
Gnugga aldrig håret med handduken när du ska torka det. Det ruggar upp fjällskiktena i hårstrået och gör att det blir sprött och lättare går av. Krama ur vattnet försiktigt med handduken istället.

6. Använd en svinborste.
Säg hej då till gamla piggborstar och andra hemska verktyg. Säg hej till svinborsten som gör ditt hår starkt och glansigt genom att hjälpa till att transportera dina naturliga fetter i hårbotten ut i hårtopparna dit de gör nytta.

7. Använd snoddar utan metallspänne.
De där små metallspännena är inga oskyldiga små saker. De skaver av håret och hårstrån fastnar lätt och går av. Skippa dem och kör på mjuka hårsnoddar istället.

8. Solskydd till håret.

Sommar och sol? Det är inte bara huden som behöver solskydd - även håret ska skyddas! På sommaren är slitaget på ditt hår stort. Sol, saltvatten, väder och vind - håret tar stryk.
Investera i ett bra uv-skydd för ditt hår, det hjälper också att hålla färgen.

9. Skydda ditt hår på natten.
Hur ska man egentligen göra med håret på natten? En del har det i en knut, en del utsläppt...
Det mest skonsamma för håret är faktiskt att ha det i en lös fläta. En hård knut kan få hårstrån att lossna och utsläppt hår kan bli uppruggat om det gnuggas för mycket mot kudden, samt att huden ia nsiktet mår bättre av att vara fritt från hår under natten.

10. Blek inte ditt hår!
Att bleka sliter extremt mycket på håret, det är det värsta av allt du kan göra mot ditt hår i princip. Det går att ljusfärga håret, men det är endast möjligt att få det ett par nyanser ljusare.
Att färga håret mörkare är bättre, men det absolut bästa är förstås att låta bli helt och hållet...

11. Använd bra produkter.
Sist, men inte minst, använd riktiga grejer. Spola ICA-schampot och gå till frisören och få en personlig rekommendation istället. Frisörschampon må vara dyrare, men de är både drygare och bättre för ditt hår.

I min blogg kan du läsa fler hårtips:

Tips på bra budgetinpackningar

Borstarnas Rolls Royce

Har du en fråga om skönhet? Eller ett riktigt bra skönhetstips på lager?

Maila mig på [email protected] så tar vi upp det!

Eller så kan du gå in på min blogg och skriva en kommentar.