Filippa krossar myten: "Håret växer snabbare om du klipper ofta"

- Foto: Pavel Maira
Dela på Pinterest
FILIPPA KROSSAR SKÖNHETSMYTERNA. Du har hört det förr. Av frisören och i veckotidningarna. Vill man ha långt hår ska man klippa ofta. Men stämmer det verkligen? Modettes skönhetsskribent Filippa Berg vet hur det ligger till.

MYT: Håret växer snabbare om man klipper det.

SANNING: Detta är en väldigt utbredd myt som självklart inte stämmer. Håret som du ser är död vävnad och vad du än gör med den döda vävnaden så påverkar det inte tillväxten av densamma.

Det man brukar mena när man slänger sig med detta uttryck är att om man inte klipper håret så klyvs det i topparna. De kluvna topparna "klättrar" därefter längre upp i håret ju längre tiden går utan att man klipper av det. Det gör håret risigt och skört och efter ett tag går det av.
En kluven topp kan aldrig repareras utan måste klippas av.

Har du hår på utväxt ska du inte klippa var 6-8 vecka som frisörerna rekommenderar. Det är ganska enkelt att förstå varför de vill att du ska tro det - det blir ju mer business för dem. Men faktum är att då kommer du i princip bara att behålla exakt samma längd.

Vill du få långt hår kan du gott klippa lite mer sällan, 2-3 gånger om året fungerar utmärkt om du är noga med att vårda håret efter konstens alla regler under tiden!
Det vill säga slita på det så lite som möjligt med värmeverktyg samt använda inpackningar etc.


Du kan kontakta Filippa på [email protected]
Eller besöka hennes blogg.