Filippa krossar myten: "En fet hud ska torkas ut"

- Foto: Pavel Maira
Dela på Pinterest
FILIPPA KROSSAR SKÖNHETSMYTERNA. Att ha fet hud är ett problem många fightas med. Men se upp så du inte använder fel metoder. Modettes skönhetsskribent Filippa krossar myten om att fet hud ska torkas ut.

Det är vanligt att få rådet "välj fett- och oljefria produkter" när man har en fet hud. En del påstår till och med att en fet hud inte ska smörjas in över huvud taget. Ansiktsvatten med alkohol rekommenderas för att "reglera" huden.

Men stämmer allt det här verkligen?

Svar: Nej, nej och åter nej. Det är tvärtom det sämsta du kan göra för en oljig hud.


Såhär fungerar det:

En oljig och fet hud har en överproduktion av talg, eller sebum som det också kallas. Hudfett helt enkelt. När du börjar att torka ut huden med oljefria produkter samt starka ansiktsvatten med alkohol så skickas signaler till talgkörtlarna att huden är på väg att torkas ut. Det sätter igång talgkörtlarna på högvarv och de börjar producera en massa sebum för att kompensera förlusten.


Olja till en oljig hy

För att normalisera talgkörtlarna bör du alltså tänka enligt principen "lika löser lika". Det vill säga att fett löser fett. Du ska alltså inte vara rädd för att tillföra fett till en fet hy. En ansiktsolja är ypperligt till en oljig hy, men kan däremot vara för torr att (enbart) använda till en torr hy! En torr hy kan behöva komplettera med en ansiktscreme.

Du kan även använda en rengöringsolja för att minimera risken att torka ut huden. Olja är fenomenalt på att lösa upp smuts och fettlösligt smink.


Du kan kontakta Filippa på [email protected]
Eller besöka hennes blogg.