"Hur får jag långt hår?"

- Foto: Foto: Emelie Lager
Dela på Pinterest
SKÖNHETSFRÅGAN MED FILIPPA. Hur får man egentligen långt hår? Filippa har tipsen och tricksen.

Hej filippa.
Jag har försökt spara mitt hår enda sen jag gick i 4an. Jag ska börja i 8an det här året. Jag har aldrig haft långt hår enda till naveln eller neråt, bara axellångt.Jag vill så gärna ha långt hår och har sparat jättelänge men då blir mitt hår bara slitet och jag tröttnar på det.Jag har använt ricinolja i ungefär 1 månad och det gick bra. Då fick jag under brösten.Mitt hår växer jäääättttee långsamt jämfört med mina kompisar. Nu har jag klippt mig till axlarna för mitt hår va så slitet och försöker på en ny omgång att få långt hår igen. Speciellt på sommaren då de växer snabbast.Hoppas du kan ge mig ett bra svar!
Tack!/Nadin


Svar:

Genetiskt är det faktiskt så tyvärr att alla inte kan få superlångt hår. Vi har alla olika lång tid på hårstrånas tillväxtfas, det vill säga den fasen då hårstrået växer innan det till slut faller av och börjar om igen.

Med det sagt, kan man alltid göra det bästa av det man har. Du skriver att du har problem med slitet hår när du sparar ut det. Det finns många saker man kan göra för att förhindra slitet hår. Här är mina regler som jag alltid följer:

1. Tvätta inte håret för ofta, max 2 gånger i veckan, helst en. Schamponera aldrig topparna, enbart hårbotten. Schampo sliter på håret.

2. Använd en vårdande inpackning minst en gång i veckan. Låt den sitta i minst en timme. Ha den gärna över natten för extra bra resultat!

3. Använd inga värmeverktyg!!!! Detta sliter enormt på håret. Skippa fönen, låt håret självtorka. Om du absolut måste använda värmeverktyg använd ALLTID ett bra värmeskydd innan.

4. Strunta inte helt i att klippa dig under tiden du sparar. Att trimma topparna är viktigt eftersom kluvna toppar kan "klättra" upp i håret och förstöra det. Själv klipper jag mig ca 3-4 ggr om året men då kapar jag ungefär 2-3 cm varje gång.

5. Sov med en fläta i håret för att minska slitaget under natten.

6. Gnugga inte håret med handduken när du har tvättat det. Krama försiktigt för att inte rugga upp fjällskiktena i håret.

7. Använd inga tofsar med metallspänne, de kan rycka loss hårstrån.

8. Blek inte håret. Detta är det som förstör håret mest av allt och gör det slitet och svårt att bli långt. Det går att ljusfärga håret ett par nyanser ljusare istället.


Du skriver också att ditt hår växer långsammare än dina vänners. Det du kan göra för att påskynda växandet är att ta något kosttillskott, "Hårkontroll" är ett tillskott många fått goda resultat med.

Lycka till med ditt hår!
Har du en skönhetsfråga du vill ha svar på?
Maila den till [email protected]

Läs fler tips på Filippas blogg.