Stor guide: Så blir du av med mörka ringar under ögonen

Mörka ringar under ögonen
Stor guide: så blir du av med mörka ringar under ögonen
Dela på Pinterest
"Vad du ser trött ut" – säg hejdå till mörka ringar under ögonen en gång för alla. Modette tipsar om de bästa produkterna mot mörka ringar under ögonen.

Den här artikeln innehåller reklamlänkar.

Hur får man bort mörka ringar under ögonen?

Har du problem med påsar och mörka ringar under ögonen eller svullnad och puffighet? Det är inte ovanligt och det finns många orsaker till varför mörka ringar under ögonen uppstår. Men när det finns ett problem finns det också en lösning. 

I den här artikeln djupdyker vi i mörka ringar under ögonen – orsakerna till varför de uppstår, produkterna som tar bort mörka ringar, sminket som täcker och de bästa tipsen för att lindra svullnad.

Vilken produkt ska jag använda för att ta bort mörka ringar?

The Ordinary More Molecules Caffeine Solution 5% + EGCG 30 ml –79 kronor här.

Hudvårdsmärket The Ordinary har en rad effektiva och prisvärda produkter som alltid får höga betyg av användare. The Ordinary More Molecules Caffeine Solution 5% + EGCG 30 ml är ett lätt serum speciellt framtagen för huden runt ögonen. Den innehåller en extremt hög koncentrerad mängd koffein som minskar påsar och puffighet under ögonen. Det bästa med detta serum är att du ser resultat på en gång. Magiskt!

Du använder detta serum genom att massera in en liten mängd över ögonkonturen morgon och kväll, under din vanliga dag- och nattkräm eller under din ansiktsmask. Den är effektiv mot ålderstecken och dämpar snabbt mörka ringar under ögonen.  

Ett annat tips är att hålla huden kring ögonen återfuktad med hjälp av eye patches. 


PIXI Vitamin C Family BeautifEYE Eye Patches 30 par för 339 kronor härifrån!

Dessa eye patches är både sköna att ha på sig och återfuktar huden snabbt. Med ingredienser som C-vitamin och gingseng kan du säga hej då till mörka ringar under ögonen. Ett tips är att förvara burken i kylskåpet och börja varje dag med att applicera ett par kalla eye patches – så härlig morgonrutin!

Varför ska jag använda serum mot mörka ringar under ögonen?

En vanlig anledning till att mörka ringar under ögonen uppstår är för att den tunna huden är torr. Därför är det viktigt att använda ett serum eller en kräm anpassad för den tunna huden kring ögonen. När du smörjer in huden runt ögonen med ett härligt vitaminserum så motverkar det påsar, puffighet, svullnad och mörka ringar under ögonen på lång sikt. 

Varför får man påsar och mörka ringar under ögonen?

De flesta av oss har ringar under ögonen, bara mer eller mindre synliga. Det beror på att huden under ögonen är som allra tunnast där och blodådror som löper under ögat syns därför igenom. Men det finns även andra orsaker. Som vi nämnt tidigare kan det bero på att huden är torr eller på vitaminbrist. Vitaminbrist kan uppstå om du har dåliga matvanor eller äter alldeles för salt kost. De vitaminer du främst behöver få dig för att motverka mörka ringar är vitamin B, C och K. De alla finns naturligt i både grönsaker och frukt. Om du äter kosttillskott av dessa, tänk då på att inte överdosera vitamin B och K, då de är fettlösliga vitaminer som tas upp i blodet. 

Mörka ringar under ögonen kan också bero på en underliggande sjukdom eller allergi. Kontakta en vårdcentral om du är osäker. Det kan även vara ärftliga, uppstå när du blir äldre eller helt enkelt bero på att dåliga sömnvanor (både om du sover för mycket eller för lite).  

Oavsett vilken orsaken är finns produkter som dämpar svullnaden och förebygger mörka ringar under ögonen. Det finns förstås också grymma produkter som hjälper dig att täcka de mörka ringarna. 

Smink som täcker mörka ringar under ögonen


Klicka hem Clarins Everlasting concealer härifrån till ett grymt bra pris!

Om du vill ta bort mörka ringar under ögonen på bara ett ögonblick ska du satsa på en riktigt grym concealer. Clarins Everlasting Concealer är en högpigmenterad concealer med neutraliserande egenskaper. Den finns i sex olika nyanser som kan användas var för sig eller blandas för att få till en perfekt nyans. 

Här kommer ett concealer life-hack från oss på Modette! Kommer du ihåg när man var liten och målade på dagis och du blandade färgerna grönt och gult för att få färgen blå? Det är samma princip som gäller för att täcka bråkiga partier i ansiktet. Gul neutraliserar röda partier så som finnar och blodkärl. Beige används för att ljusa upp partier på huden eller ljusa upp de andra färgerna när du blandar dem. Röd neutraliserar blå områden, det vill säga de mörka ringarna under ögonen. Med denna concealer-palett från LYKO kan du trolla bort mörka ringar under ögonen. Färgerna har olika funktioner och hjälper dig att skapa en bra bas. 


Klicka hem LYKO Concealer Palette för 129 kronor härifrån!

Tips! Har du ingen röd concealer kan du använda rött läppstift som du sedan täcker med ett tunt lager hudfärgat puder. Då får du samma effekt på de mörka ringarna som du får med en röd concealer.

Våra bästa tips för att ta bort mörka ringar under ögonen

1. Förvara din ögonkräm i kylen. Kyla hjälper nämligen mot svullnaden. Du kan även doppa en handduk i kallt vatten som du försiktigt trycker mot påsarna under ögonen. Var noga med att vattnet inte är så kallt att den känsliga huden får en köldchock.

2. Det finns många roliga huskurer (som faktiskt hjälper) mot svullna och puffiga ögon. Du kan testa kalla gurkskivor eller potatisskivor på ögonlocken.

3. Urkramade kalla tepåsar är en annan klassiker. Välj gärna kamomillté, eftersom kamomillté innehåller oljor med dämpande effekt på irriterade områden. Garvsyra i te har dessutom en krympande effekt på synliga blodådror.

4. Är huden torr under ögonen kan du prova med att lägga mosad avokado som en ögonmask. Avokadon är fullproppad med nyttiga fetter.

5. En annan huskur är en 50/50 blandning av kall mjölk och kallt vatten. Mjölk innehåller massor av de vitaminer som motverkar mörka ringar. Doppa sedan bomullsrondeller i blandningen som du sedan lägger på ögonlocken. Underbart kylande!

6. Drick mycket vatten. Helst åtta glas per dag.

7. Ät en allsidig kost med mycket frukt och grönsaker. Dra ned på salt och socker i maten.

8. Sov så många timmar som din kropp behöver. Sömnbrist bidrar till att blodådrorna under ögonen utvidgas och påsarna under ögonen blir då mörkare än vanligt.

9. Välj rätt hudvårdsprodukter! En olja med koffein, en ögonkräm med K-vitamin och en lätt concealer med röda pigment är bra produkter att använda mot mörka ringar under ögonen. 

Artikelbild: Pexels/ Polina Kovaleva

Läs även:

Stor guide: Allt om lash lift och ögonfransserum