Kemisk peeling och syra i hudvård: Så säger experten om trenden

Dermapen, microneedling, enzympeeling, AHA-, BHA- och PHA-syra. Har du missat hypen? Kemisk peeling och syra i din hudvård. Vi har pratat med en expert på ämnet.
Dermapen, microneedling, enzympeeling, AHA-, BHA- och PHA-syra. Har du koll på skönhetstrenden? - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Har du missat hypen? Kemisk peeling och syra i din hudvård. Vi har pratat med en expert på ämnet.

Under 2019 slog denna skönhetstrend stort i Sverige. Skönhetsindustrin, influencers, skönhetsintresserade och även de som inte var lika insatta började bli bekanta med uttryck som microneedling, dermapen, kemisk peeling, enzympeeling, AHA-, BHA- och PHA-syra. 

Men vad ska man egentligen tänka på innan man börjar med syra och syrabehandlingar? Vad passar din hud bäst? Vi har pratat med Lina Persson, legitimerad hudterapeut på Exuviancekliniken Höllviken, som är expert på ämnet. 

Vilken behandling rekommenderar du att man testar först om man är nybörjare?

– Det beror lite på hudtyp och vilka problem man eventuellt vill få hjälp med. Det allra viktigaste är att alltid låta en auktoriserad hudterapeut guida dig till rätt val både vad det gäller behandling och produktval. En bra start brukar vara en så kallad klassisk ansiktsbehandling, som innehåller lite av varje som all hud behöver. Hudterapeuten anpassar sedan behandlingen så att den matchar dina behov, säger Lina.

Vad kan man uppnå för typ av resultat med en syrabehandling?

– Man ser otroligt fina resultat på bland annat akne, ojämn pigmentering och ålderstecken. Huden blir klarare, får en finare struktur och fantastisk lyster, säger Lina.

Bildkälla: Shutterstock

Om man aldrig provat produkter med syra innan, vilken produkt ska man då börja med?

– För att få rätt produkt till sin hud rekommenderas alltid en konsultation hos en auktoriserad hudterapeut som kan se hudens behov och du får därmed en optimalt anpassad hudvårdsrutin. Men av alla syror är PHA en mild, fuktgivande och barriärbyggande syra som passar alla hudtyper och som är bra att börja med.

Slutligen, vilken är den vanligaste myten om syra i hudvård?

– Att det är för ”starkt/kraftfullt” för huden och enbart till för dem som har problem med sin hud. Men tvärtom mår även en problemfri hud väldigt bra av att förebygga och stärka huden med syror. Produkter med PHA, vilket är en milt peelande syra passar en känslig hud, säger Lina avslutningsvis.

Vill du veta mer om de vanligaste myterna? Här finns en bra artikel på ämnet!