Stor guide om serum: Här är serumen du måste ha!

Serum
Stor guide om serum: Här är serumen du måste ha!
Dela på Pinterest
Använder du serum i din hudvårdsrutin? Om du inte gör det, så borde du investera i ett serum – läs varför i denna stora guide! Modette tipsar om 4 serum du måste ha.

Den här artikeln innehåller reklamlänkar. 

Är du en av dem som missat serumets uppsving på skönhetsmarknaden? Eller har du bara inte hittat ett serum som ger dig det resultatet du vill ha? Vi guidar dig genom de stora frågorna om serum och tipsar om våra favoriter!

Vad är serum?

Ett serum är, enkelt förklarat, en katalysator. Alltså en produkt som hjälper andra produkter att nå längre ner i hudens lager. Ett serum är uppbyggt av små molekyler och har en hög koncentration av aktiva ämnen. Beroende på vilket aktivt ämne serumet innehåller, får varje serum en specifik spetskompetens. De flesta serum går att använda tillsammans med andra serum, men du kan också skräddarsy din hudvård genom att mixa och matcha. 

Vad är aktiva ingredienser i serum?

Enkelt förklarat kan man säga att aktiva ingredienser är ett ämne som adderats till en skönhetsprodukt och som har en direkt påverkan på förändringar i huden. Produkter av hög kvalitet bör innehålla minst ett aktivt ämne. Aktiva ämnen ska verka på hudytan (Epidermis) och kunna tränga ner i hudens lager. Epidermis är hudens yttersta lager. Det är här kroppens livsviktiga skydd mot fuktavgivning sker. Pigment som skyddar kroppen mot skadliga UV-strålar bildas också här. Epidermis är även en del av kroppens immunförsvar.

Aktiva ingredienser tränger ner i huden och binder upp fukt (vatten), oskadliggör fria radikaler, förbättrar hudens struktur, påverkar pigmentproduktionen och bygger upp hudens lipider (fett eller fettliknande ämnen). Aktiva ämnen fungerar som mjukgörande ämnen, exfolierande ämnen eller som antioxidanter. 

Vilka ingredienser ska jag leta efter i serum?

 • Hyaluronsyra är perfekt för dig som vill tillföra fukt på djupet. den har goda fuktbindande egenskaper  och binder vatten hela 1000 gånger sin egen vikt. 
 • Ceramider är hudens naturliga byggstenar. Leta efter denna ingrediens om du vill ha ett serum som är återfuktande och mjukgörande. 
 • Kojicsyra har en uppljusande och utjämnande effekt på huden. Den påverkar melaninproduktionen orsakad av UVB-strålning. Leta efter denna ingrediens om du har problem med hyperpigmenteringar, akne, åldersfläckar och mörka ringar under ögonen.
 • Niacinamid är en aktiv form av Vitamin B3. Det är en superingrediens för dig som tacklar förstorade porer, fina linjer och en ojämn hudton.
 • Retinol är en typ av A-vitamin som ofta återfinns i hudvård. Det är en ingrediens med många eftertraktade effekter på huden, men främst känd för att minimera rynkor och fina linjer, samt stärka hudens fasthet.
 • Salicylsyra är en exfolierande och anti-inflammatorisk BHA-syra som är särskilt effektiv mot akne och orenheter.
 • Vitamin C har en uppiggande effekt på huden. Den hjälper till att stärka hudens kollagenstruktur. Tillsammans med antioxidanter (Vitamin E) blir Vitamin C ännu mer effektiv!
 • Alger i hudvård har en extremt återfuktande och mjukgörande effekt. Det finns både mikro- och makroalger. 
 • Papaya bidrar till att kickstarta cellförnyelsen, samtidigt som den ger massa lyster och spänst.
 • Gurkmeja är en grym ingrediens att ha koll på. Den stoppar inflammation i huden och neutraliserar fria radikaler. 
 • Vitamin E är en antioxidant som ger dig massvis av fukt, minimerar rynkor och skyddar hudens lipider, som ger huden sin spänst.

Vilket serum med aktiva ingredienser ska jag satsa på?

Modette tipsar om 4 grymma serum med aktiva ingredienser. 

1. Dermaceutic Activ Retinol 0.5

Serum med retinol som motverkar rynkor och glåmig hy. Spana in serumet här!

2. The Ordinary More Molecules Niacinamide 10% + Zinc 1%

En budgetfavorit för endast 78 kronor! Ett serum med niacinamid som är effektivt mot stora porer. Klicka hem det härifrån!

3. Biotherm Blue Therapy Red Algae Uplift Serum

Ett anti-age serum med extrakt av röda alger. Klicka hem det härifrån till ett grymt pris!

4. Elizabeth Arden Ceramide Hyaluronic Acid Capsules

En fuktbomb från Elizabeth Arden. Smidiga kapslar som intensivt återfuktar huden. Spana in kapslarna här!

När applicerar jag mitt serum?

Applicera serum morgon och kväll, efter rengöring och ansiktsvatten, men före din dag- och nattkräm. Du kan smart anpassa din hudvård med hjälp av serum. Hur då? 

Välj rätt serum för rätt behov under dagens timmar. Alltså, på morgonen använder du ett serum som tillför antioxidanter (som skyddar mot yttre stressfaktorer och UV-ljus). På natten använder du i stället ett serum som fokuserar på cellförnyelse och återhämtning. Serum som tillför fukt och lugnar huden kan du använda när som helst – du kan nämligen inte överdosera på fukt!

Varför ska du investera i ett serum?

Inte övertalad ännu? Serum är en otroligt dryg produkt på grund av dess höga koncentration. Du behöver alltså bara några ynka droppar din hudvård för att se otroliga resultat. Ett serum innehåller mer aktiva ingredienser än din vanliga dag- och nattkräm och du ser därför större effekt på huden. Serum är alltså ett magiskt elixir av små molekyler, som dels tränger djupare ner i huden än din vanliga kräm och dels fungerar som en katalysator för resten av din hudvård. Det är ju tråkigt att lägga jättemycket pengar på hudkrämer om de sen inte får möjlighet att ge den effekten den ska ge.

Serum är dessutom ett grymt tillskott i hudvårdsrutinen för att skräddarsy riktigt resultatinriktad vård. Olika serum har olika spetskompetens. De finns serum som saktar ned åldersprocessen, slätar ut rynkor, jämnar ut hudton och pigmenteringar, dämpar rodnad, boostar cellförnyelsen och så vidare. Välj serum efter den effekten du vill ha och kombinera också serum därefter!

Artikelbild: Unsplash/ Marco Testi

Läs mer: 

5 serum med hyaluronsyra som återfuktar på djupet

Bra ansiktsserum för torr hy och blandhy – billigt till lyx!