5 saker du måste veta om Annie Lööf

5 saker du måste veta om Annie Lööf - Foto: Henrik Montgomery/TT
Dela på Pinterest
Centerpartiets partiledare Annie Lööf är aktuell i Riksdagsvalet 2018. Här är allt du behöver veta om henne och Centerpartiet.

1. Hur gammal Annie Lööf är.

Annie Lööf är 35 år och firar sin födelsedag den 16 juli. Hon är född år 1983.

Annie Lööf är partiledare för Centerpartiet. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

2. Var Annie Lööf är ifrån och var hon bor nu.

Annie är född och uppvuxen i byn Maramö, som ligger utanför Värnamo. Idag bor Annie Lööf i Nacka tillsammans med sin man och parets dotter. 

3. Hur Annie Lööfs bakgrund ser ut.

Mellan 2002 och 2010 var Annie aktiv inom kommunpolitiken i Värnamo, och valdes in som kommunfullmäktige i Värnamo år 2010, men hon lämnade uppdraget på grund av flertalet nationella plikter. Det var i riksdagsvalet år 2006 som Annie Lööf blev inkryssad i riksdagen för Centerpartiet, genom personvalet. Under 2006-2010 var hon Sveriges yngsta riksdagsledamot. Utöver hennes politiska engagemang är Annie utbildad jurist vid Lunds Universitet.

Annie Lööf är utbildad jurist. Bildkälla: Janerik Henriksson/TT

4. Hur länge Annie Lööf har varit partiledare för Centerpartiet.

Det var den 22 september 2011 som Annie, med bifall, valdes till ny partiledare för Centerpartiet vid en partistämma i Åre. Hon efterträdde den dåvarande partiledaren Maud Olofsson.

Annie Lööf under Almedalsveckan. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

5. Vad Annie Lööf har tagit för något politiskt ställningstagande.

Annie och Centerpartiet har som politiskt ställningstagande valt att lägga fokus på de mest utsatta i samhället. Hon vill bland annat se kortare vårdköer, fler poliser och att arbetslösheten minskar. Grunden för Centerpartiets politik är att alla människor är lika mycket värda. 

Läs mer: 

5 saker du måste veta om Ebba Busch Thor