Valresultatet 2018 – om unga fick bestämma

Om unga fick bestämma så hade Moderaterna blivit det största partiet - Foto: JESSICA GOW / TT
Dela på Pinterest
Enligt Valu och SVT:s vallokalsundersökning 2018 så kommer Socialdemokraterna bli Sveriges största parti, men om de unga fick bestämma så hade de sett annorlunda ut...

Redan nu har SVT:s vallokalsundersökning gett oss en bild av hur valresultatet 2018 kan komma att bli. Enligt undersökningen så kommer Socialdemokraterna bli Sveriges största parti, och på andra plats kommer Sverigedemokraterna. Men om unga hade fått bestämma skulle det se ganska annorlunda ut.

Om unga i Sverige hade fått välja så skulle Socialdemokraterna hamnat på andra plats. Enligt SVT:s undersökning så skulle Socialdemokraterna fått ca 20 procent.

Moderaterna däremot hamnar på ca 21 procent och är alltså det största partiet, om det bara var unga som fick bestämma.

Därefter följer Sverigedemokraterna som skulle fått ca 13 procent. Tätt efter dem kommer Vänsterpartiet på 12 procent och Centerpartiet kort därefter på ca 11 procent.

Kristdemokraterna får hela 7 procent av de unga. Miljöpartiet får högre siffror av unga än de äldre i undersökningen och hamnar på 6 procent.

Undersökningen visar även att Liberalerna hade hamnat på 5 procent.

Med andra ord hade det antagligen varit en stor skillnad på hur valresultatet 2018 hade sett ut om det bara var unga som fick rösta.

Se hur stora partierna beräknas bli enligt SVT:s vallokalsundersökning med även äldre personer här!