3 saker du kan tänka på för att hitta rätt utbildning

19 april är sista dagen att ansöka för utbildningar för hösten 2022. - Foto: Canva
Dela på Pinterest

Är du sugen på att börja plugga? Den 19 april är sista dagen för att ansöka utbildningar till hösten 2022, men du kanske känner dig osäker på vad du ska välja? Vi listar 3 tips på saker du kan tänka på! 

1. Gör ett test 

Om du upplever att det inte finns något som lockar eller tvärtom att det finns för mycket av det goda? Därför kan det vara till hjälp att göra ett test som visar vad du är kunnig i och är mest intresserad av. På Allastudier.se finns ett yrkestest som tar bort olika alternativ och istället ringar in dina starka sidor för att på så sätt ge dig vägledning. 

2. Fundera på vad som intresserar dig 

Vad brukar du nörda in dig i? Vad gör du på din fritid? Vilka områden intresserar dig? Kanske gillar du att arbeta med människor? Du kanske gillar hälsa och ägnar mycket tid åt träning? Skriv ner och ringa in alla kategorier du tycker sticker ut extra mycket och fundera på om det är något du vill fördjupa dina kunskaper i. 

3. Prata med studie- och yrkesvägledare

Vad krävs för att komma in på en viss utbildning? Vet du med dig att du kanske inte har tillräckligt med poäng för att komma in på din drömutbildning? Att prata med en studie-och yrkesvägledare (SYV) kan därför vara till stor hjälp och finns både på gymnasieskolor, läroverk, kommuner och online. De visar dig hur många poäng som krävs för att bli antagen till ett särskilt program eller kurs men även ger dig tips och råd för vad du kan göra för att höja poängen och öka chansen att komma in. Dessutom är det en fantastisk möjlighet att för att bolla med någon, ställa frågor och få inspiration.

Sista dagen att ansöka till höstens program och kurser är 19 april. Klicka här för att komma direkt till Antagning.se! 

Mer: 

Plugga i höst? Här är allt du behöver göra innan du börjar studera