Ellen Bergström om missbruket: ”Det var ett destruktivt liv”

Ellen Bergström missbruk 2022
Ellen Bergström öppnar upp sig om sina tidigare missbruksproblem. - Foto: Stella Pictures
Dela på Pinterest
Ellen Bergström öppnade nyligen upp om sina beroendeproblem med alkohol och hur hon destruktivt ökade dosen av sin ADHD medicin.

Vi alla känner igen Ellen Bergström som en glad och sprudlande person från flera TV-program, nu senast från serien Livet på jobbet och Sveriges mästerkock VIP där hon nyligen fick lämna. Ellen är inte bara skådespelare utan har också blivit en stor inspiration när det kommer till svåra livsförändringar. 

Ellen Bergströms ångest var kopplad till alkohol

I somras berättade Ellen Bergström öppet om att hon har varit beroende av sina ADHD mediciner och innan dess har hon också pratat om hennes bakgrund med alkoholproblem. I podden ”Hercare - kvinnohälsa genom livet” berättar Ellen återigen om hennes ADHD, hennes tidigare alkoholvanor och hur hon nu varit nykter i över 4 år. 

– Om man känner att man behöver en vit månad kanske man ska fundera, säger Ellen som också beskriver hur alkoholen fick henne att må bra för stunden men också hade ett starkt samband med hennes ångest.

– Det var ett så destruktivt liv, jag är så glad att jag inte dricker idag.

Idag har Ellen inte längre någon ångest. Hon uppmanar också andra som mår dåligt att fundera på om det kan höra ihop med alkohol då hon själv inte förstod att det var det som mycket ångest bottnade i. ” –Jag tickade inte för de där boxarna, jag drack inte själv. Men nu sitter jag och har inte ångest, för första gången kan jag säga till mig själv att jag älskar mig själv.

Beroende av ADHD tabletter 

Efter flera års nykterhet så fick Ellen Bergström förra året diagnosen ADHD och började strax efter det att ta ADHD medicin som innehöll en liten mängd lisdexamfetamin, lägsta dosen. Ellen började ta fler tabletter än vad läkaren godkänt vilket skapade ett beroende som fick henne att återigen uppleva samma tunnelseende som när hon drack alkohol.

 – Jag fick en kick av att jag blev så produktiv men fick samma tunnelseende som när jag drack, jag kunde stänga av känslor och jag bara matade på vilket gav mig ångest.

Ellen lyckades ta sig ur missbrukandet av tabletterna och har idag ingen medicinering alls för sin ADHD. När poddavsnittet ska avslutas kommer ett känslomässigt uttalande från Ellen där hon med gråten i halsen säger att hon hoppas att andra människor också ska få uppleva hur det är att må bra, på riktigt. 

– Jag vill att andra människor ska få uppleva hur det är att må bra på riktigt för det är så många som mår dåligt idag.