Solförmörkelse : Då inträffar solförmörkelse nästa gång - Alla datum

Solförmörkelse - Foto: Unsplash.com
Dela på Pinterest
Allt om solförmörkelse. Vad är skillnaden på ringformad solförmörkelse och fullständig? Läs om olika typer av solförmörkelse och alla datum för nästa gång det händer!

Tycker du att det är spännande med solförmörkelse och vill ha mer fakta om vad det egentligen är - Fortsätt att läsa här!

När månen placerar sig precis mellan jorden och solen kallas det för solförmörkelse. Om det är en total förmörkelse så täcker månen hela solen så att solen inte syns. När man står på jorden så ser det ut som att solen och månen har samma storlek. Men solen är faktiskt 400 gånger större än månen, mätt i diameter. Om månen vore mindre så skulle aldrig en total solförmörkelse kunna ske.

Olika former av solförmörkelser


Visste du att det finns olika typer av solförmörkelse? Det finns till och med 4 olika former av solförmörkelser - vi går igenom allihop här nedan! 

Total solförmörkelse 

 När solen månen skymmer hela solen.

Ringformig solförmörkelse 

Påminner om en total solförmörkelse, men den har en ring som är mycket tydlig runt månen. Därför försvinner inte solljuset helt och hållet.

Partiell solförmörkelse

När solen liknar en halvmåne då förmörkelsen når sin
höjdpunkt.

Hybrid solförmörkelse

När en solförmörkelse börjar eller slutar med en solförmörkelse som är ringformig. Detta händer inte så ofta. Men kommer att vara möjligt att se i Indonesien eller Australien den 20 april 2023.

Den allra första dokumenterade solförmörkelsen som har dokumenterats är den som inträffade i
staden Ugarit, den 5 maj 1375 f. Kristus.

Läs mer: Fullmåne 2022

Datum för nästa solförmörkelse


En total solförmörkelse kommer att vara möjlig att ses:
  • 16 oktober 2126
  • 3 juni 2133
En ringformig solförmörkelse inträffar däremot tidigare och kan ses:
  • 21 juni 2039
  • 11 juni 2048

En partiell solförmörkelse kan ses i genomsnitt vart tredje år. Total solförmörkelse i Stockholm kommer inte att ske förrän den 24 mars 2927. Den 21 augusti 2017 inträffade det en total solförmörkelse över hela USA.

Nästa solförmörkelse över Sverige inträffar i mars 2025. Den kommer då att vara partiell!

Titta aldrig in i solen


Du kan bli allvarligt skada i ögonen om du tittar rakt in i solen. Därför skall du ALLTID använda specialanpassade glasögon om du vill titta på en solförmörkelse. Det är bara under tiden som solförmörkelsen är helt total som det är okej att titta mot solen. Hemmagjorda filter eller solglasögon är inte säkra att använda för soltittande. Titta ALDRIG upp mot solen med kikare! Ingen vill missa en sällsynt solförmörkelse, men var noga med att följa rutiner för säkerhet för dina ögon skull.


Skrivet av: Helena Orrbeck
Bild från: Pexels.com