Fullmåne 2024: Då är det fullmåne och supermåne 2024 - Alla datum

fullmåne-2024
När är det fullmåne nästa gång? - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Här är listan över alla datum under 2024 när det är fullmåne. Få stenkoll på när det är fullmåne med oss på Modette!

Månkalender - datum att komma ihåg 2024

Måncykeln består av flera faser: nymåne, halvmåne och fullmåne. I både mytologin men också i bevisad vetenskap har månens faser olika påverkan på oss människor. En del hävdar till och med att vi kan bli "mångalna" under månen när den är full – medan andra menar att den mest påverkar vår sömn för att den lyser så starkt. 

Fullmåne 2024

Hur det än ligger till med detta, så har vi samlat ihop alla datum under 2024 när vi har en fullmåne. Här är en fullständig månkalender med fullmånens alla datum!

Läs också: Varför sover man sämre när det är fullmåne?

När är det fullmåne 2024?

För en del betyder fullmåne dålig sömn – för andra betyder det nya insikter när det kommer till spådom, ritualer och tarot. Få koll på din fullmåne under hela året, för här är samtliga datum under 2024 när månen är full! (Håll koll på datumen för supermåne också!) 

Läs också: Ebba Bjelkholm: Här är mina do's and don't's när du spår i tarot

 • Lördag 24 februari 
 • Måndag 25 mars 
 • Onsdag 24 april 
 • Torsdag 25 maj 
 • Lördag 22 juni 
 • Söndag 21 juli 
 • Måndag 19 augusti 
 • Torsdag 31 augusti 
 • Onsdag 18 september (supermåne)
 • Torsdag 17 oktober (supermåne) 
 • Fredag 15 november 
 • Söndag 15 december 

När är nästa fullmåne 2024?

Nästa gång vi kan se en fullmåne 2024 kan du se i listan ovan. Spara det i kalendern! Gillar man spirituella övningar så sägs det att när det är fullmåne så är energin på maximum. Denna energin börjar redan tre dagar innan det faktiskt är fullmåne och därefter kan energin hålla sig i tre dagar efter. Det sägs att man har lättare att släppa negativa tankar och ge förlåtelse vid den här tiden, men det är inget som det finns bevis på.  

Vad händer vid fullmåne?

Det finns något mytologiskt och mystiskt med månen – och framför allt fullmånen – som fascinerat människan i årtusenden. Det rent fysiska som händer vid fullmåne är dock klarlagt: vid fullmåne går månen upp samtidigt som solen går ner. Fullmåne är den månfas då solen lyser på hela den halva delen av månen som är vänd mot jorden. Månen är alltså “helt belyst” och ser som allra störst och rundast ut! 

Hur ofta är det fullmåne?

Tidsintervallet mellan två fullmånar är ungefär 29,53 dygn. Alltså är det fullmåne en gång i månaden. Ordet månad kommer just från ordet måne – så månens bana runt jorden går att räkna till lite mindre än en månad. 

Vad är supermåne, då?

Vid supermåne är månen som allra närmast i sin bana runt jorden – därför ser den också större ut. En supermåne i fullmåne är riktigt mäktigt, och under 2024 är det supermåne i fullmåne den 1 augusti och 31 augusti – då är månen alltså både nära och full! Missa inte det, för det är verkligen en spännande upplevelse!

Påverkar fullmånen sömnen? 

Har det hänt dig någon gång att du sovit dåligt på natten och sen googlat fram orsaken? “Jaha, det är fullmåne, det förklarar saken”. Men hur är det egentligen – kan vår sömn påverkas av månens läge? Det ska vi ta reda på nu. 

Fullmånen kan påverka din sömn 

Att fullmånen skulle påverka sömnen ses som en gammal skröna, men faktum är att det stämmer. En aktuell studie har visat ett samband mellan fullmåne och försämrad sömnkvalitet, till exempel djupsömn, insomningstid och total sömntid. Ytterligare en slutsats man kunde dra från studien var att män sov sämre än kvinnor vid fullmåne. 

Hur länge är det fullmåne 2024?

Månen rör sig ständigt, därför varar fullmånen bara en kort stund. Vi kan däremot uppleva att fullmånen håller i sig i ungefär tre dagar. Det är förklaringen till varför sömnbesvären kan pågå flera dagar. 

Inom astrologin påverkar månen ditt stjärntecken

Om du är intresserad av astrologi har du säkert hört att månen på olika sätt påverkar ditt stjärntecken. I avancerad astrologi, där man har med födelsetid och födelseplats för att avgöra din "birth chart" brukar månens position påverka ditt teckens känsloliv. 

Mer:

Så förbereder du en seans – med ett medium

Det här säger ditt stjärntecken om din stil