Mest läst

Fullmåne 2022: Då är det fullmåne och supermåne – alla datum för din månkalender

När är det fullmåne nästa gång?. Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Här är listan över alla datum under 2022 när det är fullmåne. Få stenkoll på när det är fullmåne med oss på Modette!

Måncykeln består av flera faser: nymåne, halvmåne och fullmåne. I både mytologin men också i bevisad vetenskap har månens faser olika påverkan på oss människor. En del hävdar till och med att vi kan bli "mångalna" under månen när den är full – medan andra menar att den mest påverkar vår sömn för att den lyser så starkt. 

Hur det än ligger till med detta, så har vi samlat ihop alla datum under 2022 när vi har en fullmåne. Här är en fullständig månkalender med fullmånens alla datum!

När är det fullmåne nästa gång under 2022?

För en del betyder fullmåne dålig sömn – för andra betyder det nya insikter när det kommer till spådom, ritualer och tarot. Få koll på din fullmåne under hela året, för här är samtliga datum under 2022 när månen är full! (Håll koll på datumen för supermåne också!)

Läs också: Ebba Bjelkholm: Här är mina do's and don't's när du spår i tarot

 • Tisdag 18 Januari
 • Onsdag 16 februari 
 • Fredag 18 mars 
 • Lördag 16 april 
 • Måndag 16 maj 
 • Tisdag 14 juni (supermåne)
 • Onsdag 13 juli (supermåne)
 • Fredag 12 augusti 
 • Lördag 10 september 
 • Söndag 9 oktober 
 • Tisdag 8 november 
 • Torsdag 8 december 

Vad händer vid fullmåne?

Det finns något mytologiskt och mystiskt med månen – och framför allt fullmånen – som fascinerat människan i årtusenden. Det rent fysiska som händer vid fullmåne är dock klarlagt: vid fullmåne går månen upp samtidigt som solen går ner. Fullmåne är den månfas då solen lyser på hela den halva delen av månen som är vänd mot jorden. Månen är alltså “helt belyst” och ser som allra störst och rundast ut! 

Hur ofta är det fullmåne?

Tidsintervallet mellan två fullmånar är ungefär 29,53 dygn. Alltså är det fullmåne en gång i månaden. Ordet månad kommer just från ordet måne – så månens bana runt jorden går att räkna till lite mindre än en månad. 

Vad är supermåne, då?

Vid supermåne är månen som allra närmast i sin bana runt jorden – därför ser den också större ut. En supermåne i fullmåne är riktigt mäktigt, och under 2022 är det supermåne i fullmåne den 14 juni och 13 juli – då är månen alltså både nära och full! Missa inte det, för det är verkligen en spännande upplevelse!

Påverkar fullmånen sömnen? 

Har det hänt dig någon gång att du sovit dåligt på natten och sen googlat fram orsaken? “Jaha, det är fullmåne, det förklarar saken”. Men hur är det egentligen – kan vår sömn påverkas av månens läge? Det ska vi ta reda på nu. 

Att fullmånen skulle påverka sömnen ses som en gammal skröna, men faktum är att det stämmer. En aktuell studie har visat ett samband mellan fullmåne och försämrad sömnkvalitet, till exempel djupsömn, insomningstid och total sömntid. Ytterligare en slutsats man kunde dra från studien var att män sov sämre än kvinnor vid fullmåne. 

Hur länge är det fullmåne?

Månen rör sig ständigt, därför varar fullmånen bara en kort stund. Vi kan däremot uppleva att fullmånen håller i sig i ungefär tre dagar. Det är förklaringen till varför sömnbesvären kan pågå flera dagar. 

Inom astrologin påverkar månen ditt stjärntecken

Om du är intresserad av astrologi har du säkert hört att månen på olika sätt påverkar ditt stjärntecken. I avancerad astrologi, där man har med födelsetid och födelseplats för att avgöra din "birth chart" brukar månens position påverka ditt teckens känsloliv. 

Mer:

Så förbereder du en seans – med ett medium