Så mycket tjänade de in i "Musikhjälpen" 2022

Klas Eriksson, Tina Mehrafzoon och Oscar Zia från "Musikhjälpen" 2022.
Programledarna Klas Eriksson, Oscar Zia och Tina Mehrafzoon lämnade glasburen på Kungstorget i Göteborg vid klockan 20.40 på söndagen. - Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Dela på Pinterest
Årets upplaga av Sveriges Radios "Musikhjälpen" har samlat in över 54,5 miljoner kronor för att hjälpa barn på flykt. – Vad givmilda och kärleksfulla människor är, säger programledaren Klas Eriksson till TT.

Programledarna Tina Mehrafzoon, Klas Eriksson och Oscar Zia gick in i glasburen på Kungstorget i Göteborg i måndags kväll och kom ut på söndagskvällen – 144 timmar senare.

Publiken hade i år 849 928 engagemang. Insamlingen stannade på sammanlagt 54 517 949 kronor, drygt 200 000 kronor mer än förra året.

– Jag är så himla glad och stolt över alla som har bidragit, skapat engagemang och hjälpt till på olika sätt, så att vi kunde göra det här. Jag är jättetacksam. Och stolt över mig själv, alla som har jobbat med det här och alla som skänkt pengar, säger Klas Eriksson kort efter att han kommit ut i vinterkvällen.

– I mycket av det mörker man hör finns det på andra sidan mycket gott också.

Läs mer: Här är alla gäster i "Musikhjälpen"

"Alla har en historia"

Temat i år var "för en tryggare barndom på flykt". Pengarna ska nu gå till att förbättra livet för barn och ungdomar som flytt från krig och konflikter.

Mest har Klas Eriksson berörts av de "tunga historier" som årets resande reporter, Parisa Amiri, har delat med sig av.

– Jag tror att jag kommer att se på människor på ett annat sätt, människor som kommer från andra håll i världen. Alla har en historia. Det är annars lätt att klumpa ihop flyktingar till stora folkmassor. Man får perspektiv på vad människor på flykt går igenom, och framför allt barn då, säger han.

Iransk låt mest önskad

Totalt har över 70 000 låtönskningar kommit in under veckan. Mest önskade låt är iranske Shervin Hajipours "Baraye" – som har blivit något av ett ledmotiv för Mahsa Zhina Amini-protesterna i Iran – och mest önskade artist är Gällivareduon Hooja.

Resultatet av årets insamling är det näst högsta någonsin. Toppnoteringen var 2017 med 74 miljoner.