Hårtrender 2023 – frisyrerna att hålla koll på

Hårtrender 2023 – frisyrerna att hålla koll på
Hårtrender 2023 – frisyrerna att hålla koll på. - Foto: LANDMARK MEDIA/Alarmy Richie Buxo/STELLA Pictures/Splash News
Dela på Pinterest
Allt från en bixie-frisyr till en ny version av Jennifer Anistons frisyr i serien “Friends” ligger i toppen för det kommande årets hårtrender. Frisörerna Michael Barcefer och Sophia Reyes från salongen “Michael & Frisörerna” spår vilka hårtrender de tror att vi får se år 2023.

Artikeln innehåller köplänkar.

Nytt år – nytt hår! Att förändra sitt hår kan kännas som en nystart för många. Inför ett nytt år kanske du vill ut med det gamla och in med det nya och hårtrenderna för 2023 är minst sagt intressanta. Vi kontaktade ägaren och frisören Michael Barcefer och frisören Sophia Reyes från salongen Michael & Frisörerna på Södermalm som gav sina tips på bäst styling och vilka hårtrender de förutspår komma nästa år. De berättar även vad du ska tänka på innan du själv ger dig på en stor hårförändring.

– Tänk på hur mycket tid du är villig att lägga på håret innan du gör en större förändring. Vi har alla olika förutsättningar och behöver lägga olika mycket tid för att få håret att se ut som vi vill, oavsett om det handlar om att klippa eller färga. Vi frisörer kan ge er en bra grund men det största jobbet gör ni själva i form av skötsel och styling.

Frisyrer 2023 – korta och långa hårtrender

Michael och Sophia tror att 90-talet kommer fortsätta att dominera. Mycket layers, fönat hår och kortare bob-frisyrer är några av trenderna de förutspår. Här finns det nya årets mest trendiga frisyrer och stylingar samlade att låta dig insperaras av. Blir 2023 året du vågar dig på en 90-tals look? 

Wolf cut 

Denna frisyr blev populär redan 2022 och den hänger med oss in i det nya året också. Håret klipps i delvis kortare etapper och längderna uppe på huvudet är något längre än den klassiska hockeyfrillan.

Stylingtips: Få till den busiga och rufsiga looken med hjälp av texturspray. Till exempel en från märket Ouai, som du hittar här!


Bixie och Mixie cut

Dessa kan komma att bli de trendigaste frisyrerna år 2023. En bixie cut är en ny variant av en pixie cut som kortats ner med en längre bob. En mixie cut är som en hybrid av pixie och hockeyfrillan, ofta fem till sju centimeter lång i nacken och separerade etapper som ger mycket rörelse. Båda passar perfekt för den som vill korta ned sitt hår utan att behöva styla det varje dag. 

Stylingtips: Föna håret och prova olika texturer med hjälp av saltvatten- eller texturspray. Låt fantasin flöda, även dessa är som gjorda för den som vill experimentera med olika benor och stilar. 


Kort afro

Hårstylister har sett en återkommande trend att korta ner sitt afro och tror att det kommer bli ännu trendigare år 2023. En längd på cirka två och en halv centimeter ramar in ansiktet snyggt och ger en glamorös look. 

Stylingtips: Våga ha kul med färg, platina är ett perfekt statement för denna look. Använd en kräm för lockar, du hittar en från Moroccan Oil här, sedan kan du använda dina fingrar till att dela upp håret och snurra varje sektion för sig runt ditt finger.


“The octopus” – tidigare kallad “The Rachel”

Det är tydligt att kort hår och lugg kommer att vara trendigt år 2023. Denna trend fungerar för många olika längder och looken var tidigare döpt efter Jennifer Anistons karaktär i serien “Friends”. Frisyren består av uppklippta längder i många etapper som ramar in och samtidigt är vända in mot ansiktet. 

“The octopus” är en moderniserad variant som innebär att du adderar en raklugg eller en gardinlugg som oftast slutar precis under öronen beroende på vad som passar dig bäst. 

– Som med allt annat så passar inte alla i lugg. Har du till exempel en kort panna är en raklugg inte det som kommer framhäva dig bäst, då passar en gardinlugg bättre eftersom den inte stänger ansiktet på samma sätt. Att ha lugg innebär mycket styling och du kommer alltid ha hår i ansiktet. Det låter kanske självklart men är du en person som alltid försöker få bort håret från ansiktet är lugg inget för dig, berättar Michael och Sophia.

Stylingtips: Även denna frisyr kan stylas med saltvatten- och texturspray samt torrschampo för mer volym. Går även att platta för att komma närmre Anistons ursprungs-look. Ett bra torrschampo hittar du här!


Fönat hår á la 90-talet och sidbena

När det kommer till styling följer det fönade 90-tals svallet med från 2022. Den här stilen funkar på många olika längder och ramar vackert in ansiktet.

–  Den fönade looken stylar du bäst genom att rulla upp håret med papiljotter, använda plattång med en rundborste eller föna håret med en varmluftsborste, förklarar Michael och Sophia.

Vill du avancera har till exempel BaByliss en varmluftsborste med olika munstycken att skapa stilen med, du hittar den här.

Något som förväntas trenda nästa år är även sidbenan. Den tros göra comeback och har redan setts användas av kända ansikten som bland annat Kylie Jenner. Skapa en slickad look med hjälp hårgel, här finns ett från Revlon Professional!


Kan ni ge era topp tre favoritprodukter?

– Vi tycker om att använda oss av Kérastase Créme Magistral som är en leave-in mask för håret som ger ett mjukt och återfuktad resultat. Ett bra värmeskydd i torrt hår är viktigt, vi gillar ghd curly ever after för att få hållbar styling och sedan brukar vi avsluta med Kérastase laque extra hold hårspray för att få styling att hålla hela dagen utan att få en matt eller stel känsla på håret.

Trenden framöver verkar vara kort hår, passar alla i det?

- Här tänker vi ungefär samma som med lugg. Alla kanske inte passar i en kort pixie-klippning utan kan behöva lite mer längd exempelvis i nacken eller lugg. Allt handlar om ansiktsform, hårtyp, virvlar och faktiskt hur du väljer att styla håret. 

Vad tycker ni är viktigast när det kommer till behandling och styling?

- Att preppa håret är jätteviktigt! Till exempel med en proteinrik inpackning från olaplex och om du använder dig av färginpackning bör du ta ett uppehåll på två till tre veckor innan din frisörtid. Vi älskar även att jobba med en klassisk mousse för att kunna forma håret med ett hållbart resultat. 

Här hittar du ett exempel på mousse från Kérastase!

År 2022 var det trendigt med rött/koppar hår, vilken hårfärg tror ni trendar 2023?

– Vi tror att varma och mjuka nyanser som guld, bronze och rosé kommer att trenda. Tänk er Hailey Bieber