Allt du vill veta om tjejerna i längdlandslaget

Damerna i längdlandslaget.
Här är allt du vill veta om tjejerna i det svenska längdlandslaget. - Foto: Christine Olsson/TT och Henrik Montgomery/TT​​.
Dela på Pinterest
VM i längdskidor har startat och Sverige har redan hunnit skörda flertalet medaljer. De svenska tjejerna är högt rankade och förväntas göra ett succé-VM. Vi har samlat allt du vill veta om damlandslaget i längdskidor.


Det är många som är nyfikna på succétjejerna i det svenska damlandslaget i skidåkning. Vi har samlat de vanligaste frågorna om Ebba Andersson, Maja Dahlqvist, Frida Karlsson, Jonna Sundling, Emma Ribom, Linn Svahn, Moa Ilar och Johanna Hagström.

Hur lång är Frida Karlsson? 

Frida Karlsson är född den 10 augusti 1999, det gör att hon just nu är 23 år gammal. Hon kommer ursprungligen från Sollefteå. Frida fick sitt stora genombrott 2019 och är kanske allra starkast i längre distanser i längdskidåkning, där hon nått flertalet framgångar. Frida Karlsson 172 centimeter lång. 

Frida Karlsson är sedan gymnasiet tillsammans med landslagskollegan William Poromaa

Har Maja Dahlqvist några syskon?

Maja Dahlqvist är född den 15 april 1994 och är i skrivande stund 28 år gammal. Hon kommer ursprungligen från Borlänge och har en äldre bror som heter Hampus Dahlqvist, han är beachhandboll på elitnivå. Maja har nått flera framgångar i sprint. Maja Dahlqvist är 174 centimeter lång. 

Maja Dahlqvist är tillsammans med den amerikanska längdåkaren Kevin Bolger.

Vad betyder MDFK?

MDFK står för Maja Dahlqvist Frida Karlsson.

Är Linn Svahn släkt med Gunde Svan?

Linn Svahn är född den 9 december, vilket gör att hon är 23 år gammal. Hon är uppvuxen i Lycksele, men flyttade i tonåren till Östersund. Linn Svahn gjorde ett starkt intryck som på längd-världen, innan hon senare skadade axeln i ett sprintlopp. 

En återkommande fråga är om Linn Svahn är släkt med skidlegenden Gunde Svan. De är inte släkt, Gunde har två barn, Julia och Ferry

Läs mer: Allt om skidåkaren Linn Svahn: Bakgrunden, axelskadan och kopplingen till Gunde Svan

Har Ebba Andersson någon pojkvän?

Ebba Andersson är född den 10 juli 1997, hon är därför 25 år gammal i skrivande stund. Hon kommer ursprungligen från Delsbo. Ebbas lillebror Fredrik Andersson är även han skidåkare. Skidåkaren har nått stora framgångar sedan genombrottet 2015 i junior-VM. 

Ebba Andersson och skidåkaren Gustaf Berglund är i en relation. 

Jonna Sundling – har hon någon partner?

Jonna Sundling är född den 28 december 1994 och är därmed 28 år gammal för tillfället. Jonna kommer från Umeå. Den första OS-medalj tog hon på ungdoms-OS och därefter har framgångarna gått som på räls. Jonna Sundling är 165 centimeter lång. 

Jonna Sundling är tillsammans med Anton Olofsson

Är Emma Ribom och Marcus Grate tillsammans?

Emma Ribom är född den 29 november 1997 och fyllde därför 25 år 2022. Hon kommer ursprungligen från Kalix. Emma gjorde succé som junior och tog sin första världscupsseger säsongen 22/23. Emma Ribom är 172 centimeter lång. 

Emma Ribom och skidåkaren Marcus Grate blev tillsammans sommaren 2021, men valde senare att gå skilda vägar hösten 2022. 

Johanna Hagström mensintervju

Johanna Hagström är född den 27 mars 1998, vilket gör att hon i skrivande stund är 24 år gammal. Hon kommer från Falköping. Johanna har tagit flera pallplatser i världscupen och är en rutinerad landslagsåkare. Hennes lillasyster Sara Hagström är landslagsorienterare.

På skid-VM 2023 hyllades Johanna Hagström efter att hon pratat öppet om att hon fick mens innan ett lopp.

Johanna Hagström fann kärleken i norska skidåkaren Vebjörn Moen 2022. 

Moa Ilar eller Moa Olsson?

Moa Ilar är född den 6 juli 1997 och är därför just nu 25 år gammal. Moa Ilar hatt nått flera framgångar i skidåkning med sina 14 SM-medaljer. 

Moa Ilar hette tidigare Moa Olsson, men bytte efternamn till Ilar efter att hon gifte sig med kärleken Fredrik Ilar.