Loreen vinner Melodifestivalen 2023: "Så tacksam"

- Foto: Christine Olsson/TT
Dela på Pinterest
Hon var favorittippad, och höll för trycket under sin 1,8 ton tunga led-skärm. Loreen vinner Melodifestivalen och har därmed chans att ta hem Eurovision Song Contest för andra gången.

“Euphoria” 2012. “Tattoo” 2023. Loreen vinner Melodifestivalen för andra gången, och får återigen representera Sverige i Eurovision Song Contest.

Hon har varit favorit ända sedan deltävlingen i Malmö. Där stormade en klimataktivist scenen, Loreen fick avbryta sitt nummer och ta om det igen inför tv-tittarna och livepubliken.

Skulle hon klara den pressen? Många var överens om att missödet snarare gynnade henne - nerverna höll och hon vann deltävlingen med god marginal.

Läs mer: Loreen Talhaoui: Syster, partner, Gotland och Melodifestivalen 2023

Ville inte ta ut vinsten i förskott

Men trots favoritskap hos såväl genrepspublik, spelbolag och artistkollegor ville Loreen själv inte ta ut vinsten i förskott.

– Det finns inget Eurovision. Det existerar inte. Där är jag inte och ska inte vara, av respekt för alla andra deltagare, sade hon till TT i veckan.

Om Loreen nu skulle ta sig hela vägen och vinna Eurovision Song Contest i Liverpool i maj blir hon historisk svensk. Den enda som har vunnit ESC två gånger tidigare är irländske Johnny Logan, och om Loreen skulle upprepa bedriften från 2012 med “Euphoria” skrivs hon automatiskt in i schlager-historieböckerna.

Loreen fick flera tolvor på rad

Finalfesten på Friends arena sparkades i gång av Sami Rekik, känd som ena halvan av fjolårstrean Medina, som introducerade de 27 000 åskådarna för de tolv finalisterna – vilka tågade in till viftande flaggor och blåsmusik.

Sedan var det full fart in i tävlingen. Dansanta Panetoz höjde stämningen, finstämda Maria Sur lugnade tempot med sin ballad och mot slutet klev kvällens på förhand stora favorit ut på scen: Loreen. Jublet var enormt när den tidigare Eurovision-vinnaren framförde "Tattoo".

Därför var det överraskande att Kroatien, först ut av de internationella jurygrupperna att redovisa sina poäng, gav sin tolvpoängare till Theoz och "Mer av dig". Mer än så verkade inte Loreen tillåta, för resten av tolvorna gick till hennes "Tattoo".

Danny Saucedo, som valdes in i Melodifestivalens Hall of Fame, agerade mellanakt.

Efter vinsten – Loreen: Kommer göra mitt absolut bästa

När Loreen precis fått reda på att det är just hon som vunnit hela tävlingen riktar hon blicken mot nästa steg: Eurovision.

–Jag är så tacksam för folket. Jag lovar att jag kommer göra mitt absolut bästa, säger Loreen när hon för andra gången under kvällens sändning ska ta plats på scen.