Allt om Let's Dance-aktuella Andreas Wijk

Allt om Andreas Wijk - instagram ålder och längd
Allt om Andreas Wijk. - Foto: Karin Törnblom/TT
Dela på Pinterest
Från popband, till solokarriär och nu dansare – här finns allt du vill veta om Andreas Wijk.

Sedan många år tillbaks har Andras Wijk varit ett stort namn på sociala medier i Sverige. Han har länge hållit på med musik och de senaste åren har han även blivit en stor profil på både Instagram och TikTok med över 180 000 följare på vardera konto. I år lägger Wijk till ännu en merit – som dansare – på sitt CV när han nu är med och tävlar om vinsten i Let's Dance 2023 tillsammans med andra svenska folkkära kändisar. 

Här hittar du allt du vill veta om Andreas Wijk – uppväxten, musiken, om att komma ut och mer!

Andreas Wijk – familj och bakgrund

Den 17 februari år 1993 föddes Andreas Wijk. Han kommer från Nybro i Småland och bodde där tillsammans med hans mamma, pappa och tre år yngre syster fram tills år 2005. Därefter flyttade familjen till Kungälv i Göteborg. Han är uppväxt i en kristen familj med sin pappa som pastor och är även själv troende.

Samma år som flytten till Göteborg startade Andreas ett popband tillsammans med Dominique Pålsson Wiklund och Alice Svensson. Tillsammans hette dem Popcorn och efter att ha vunnit en talangtävling i Avicii Arena turnerade de runt i Sverige med deras musik.

Andreas Wijks modellkarriär

År 2009 startade Andreas en blogg som inriktade sig på mode. Under åren jobbade han upp en stark följarskara som tillslut ledde honom till en framgångsrik modellkarriär. Han har arbetat med många stora designer märken, bland annat Gucci, Dolce & Gabbana och Tommy Hilfiger

När började Andreas Wijk med musik?

Redan som ung lade Andreas ut covers och det resulterade tillslut i ett skivkontrakt med världskända producenten RedOne. Dock valde han att lämna detta kontrakt för att göra musiken på egen hand och idag har han en lång lista med låtar på sin Spotify. 

År 2022 uppmärksammades hans musik på en ny nivå när han släppte låten "If I was gay", som handlar om rädslan att komma ut som homosexuell. 

Andreas Wijk om oron att komma ut som gay

I oktober 2022 publicerade Andreas en video på TikTok där han officiellt kom ut som homosexuell för sina cirka 189 000 följare. Videon uppmärksammades snabbt och Andreas blev överöst av stöd från sin publik.

Han hade länge varit orolig för att komma ut och hade redan försökt många gånger innan. Med en kristen uppväxt var han orolig över hur hans familj skulle reagera på hans sexualitet, men beskriver idag sina föräldrar som sina största supportar.

– De är väldigt ledsna för den skada allt det här har gett mig men de är så peppade på att vara med och förändra. De har varit så otroligt formade av sin miljö och sin uppväxt, det var det enda de hade fått höra. Tänk att min pappa möter mig som kanske den första homosexuella mannen han någonsin pratat med. Det är klart att det blir en chock. De har hela tiden agerat utifrån kärlek men det här har, med deras kultur i ryggen, inte varit den bästa vägen. Och därför är det så vackert nu, berättade Andreas Wijk i en intervju med Aftonbladet.

Andreas Wijk i Let's Dance 2023

I år är Andreas med i det folkkära TV-programmet Let's Dance tillsammans med andra kändisar som Tone Sekeliusoch Rickard Sjöberg. Hans danspartner heter Ida Amy Sund och på sin Instagram berättar Andreas att det är läskigt att ge sig ut på dansgolvet, men även otroligt roligt.

Andreas Wijk tar sig in i musikalvärlden

Utöver Let's Dance har Andreas även gått ut med nyheten att han spelar huvudrollen Christian i den nya uppsättningen av Moulin Rouge som går mellan 14 september till 19 november 2023 på Chinateatern i Stockholm.

Vad heter Andreas Wijk på sociala medier?

Gör som många andra och följ Andreas på hans sociala medier! På både Instagram, TikTok och Youtube går han under namnet @andreaswijk. Han har även en extra TikTok-profil med namnet @andreaswijk.music.