Så tolkar du festens klädkod – som kvinna

Vi hjälper dig att tolka festens klädkod - Foto: cottonbro studio/Pexels, Al Elmes/Unsplash
Dela på Pinterest
Ibland händer det att blir man bjuden på tillställning med klädkod, och det kan vara svårt att veta vad som faktiskt är lämpligt att ha på sig. Här hittar du lite hjälp på traven. Vi hjälper dig tolka de vanligaste klädkoderna!

1. Kavaj

Blir du inbjuden till en fest med klädkod "kavaj" så kan du känna dig lugn. Detta är en av de friaste när det kommer till traditionella klädkoder. Dock innebär det inte att det är hur fritt som helst, till exempel jeans skulle inte rekommenderas.

Tänk "klä upp sig". Det kan betyda en finare byxa och topp, klänning eller kjol. Kör du klänning eller kjol bör den sluta precis vid dina vader eller knän.

2. Mörk kostym

Denna klädkod är väldigt tydlig för männen, men som kvinna kan det vara svårt att veta vad som är lämpligt. Mörk kostym är något striktare efter kavaj och är ett vanligt förekommande på bröllop och andra kyrkliga tillställningar.

Här ska du helst ha täckta axlar och klä dig i en finare klänning som varken är hellång eller slutar ovanför knäna.

3. Smoking

Denna klädkoder betyder uppklätt från topp till tå och som kvinna passar det utmärkt med en vadlång klänning eller en jumpsuit, båda bör vara av den finare sorten. En klänning ska dock inte vara finare än till exempel en balklänning.

Som accessoarer passar det med smycken och en fin miniväska.

4. Frack

Frack är den finaste av dessa klädkoder och innebär för män frack, vit väst och vit fluga. 

Som kvinna är det bästa alternativet en hellång klänning i ett fint material. Klänningen får gärna vara lite utsmyckad med detaljer och accessoarer tillsammans med en elegant väska och skor.

Till denna klädkod passar inte byxor.

5. Sommarfin

Denna klädkod kan för vissa vara lite svårtolkad, men den är rätt simpel!

Här är man ute efter kläder som är ljusa, fräscha och uppklädda. Mörka och tunga material lämnas hemma och du ska även skippa jeansen. Tänk dig klädkod kavaj, fast somrigt. 

Fina mönstrade klänningar, gärna blommigt, eller en härlig jumpsuit passar perfekt med ett par simpla klackar.