Allt om Albin Lee Meldau: Ålder, uppväxt och nykterheten

Allt om Albin Lee Meldau
Allt om Albin Lee Meldau - Foto: Christine Olsson/TT STELLA Pictures/Peter Grannby
Dela på Pinterest
Här hittar du allt om turné-aktuella sångaren Albin Lee Meldau som tagit sig in i många av Sveriges hjärtan.

Albin Lee Meldau är en svensk sångare och låtskrivare. Han är känd för sin unika röst och djupa texter, och har inspirerats av artister som Ray Charles, Otis Redding och Aretha Franklin. Albin Lee Meldau har släppt flera EP:s och album, inklusive "Lovers", "Bloodshot" och "About You"

Albin Lee Meldau: Ålder och bakgrund

Han föddes 8 februari 1988 i Göteborg. Han växte upp i en musikalisk familj och började sjunga och spela instrument redan som barn. Han är son till den kända kompositören Annika Blennerhed.

Efter gymnasiet flyttade han till Stockholm för att följa sin dröm om att bli musiker

Spelningar på stora festivaler

Under de första åren i Stockholm spelade Albin Lee Meldau på mindre klubbar och scener och skrev musik. Efter några år började hans musik sprida sig och han fick möjligheten att spela på större scener och festivaler runt om i världen. Sedan dess har han fortsatt att utvecklas och skriva musik som har berört många människor.

Han har turnerat i USA, Europa och Asien. Han har uppträtt på flera stora festivaler som Coachella, Lollapalooza och South by Southwest. Meldau har mottagit flera priser och utmärkelser, inklusive en nominering till en Grammis i kategorin "Årets artist" år 2018.

Drogproblemen under Så Mycket Bättre

2008 försökte Meldau ta sig vidare i TV4-programmet Idol, men blev tyvärr inte vald efter sin audition. Tio år senare deltog han i den nionde säsongen av Så mycket bättre på samma kanal. Efter att ha medverkat i programmet valde Meldau att söka hjälp för sitt alkohol- och drogmissbruk på ett behandlingshem. Året därpå fick han utmärkelsen "årets publikfavorit" på EU:s musikpris Music Moves Europe Talent Awards.

Meldau återvände lyckligtvis till Så Mycket Bättre under säsongen 2022 som nykter och skapade fler låtar som blev nya hits.

Albin Lee Meldau på Gröna Lund i sommar

7 september klockan 20:00 kan du ha turen att få se Meldau live! Han spelar nämligen en egen konsert på Gröna Lunds stora scen under sensommarkvällen och det kommer garanterat vara fullt med människor.

Under maj månad åker han även på en turné som stannar i London, Amsterdam, Berlin och Sverige.

Vad heter Albin Lee Meldau på sociala medier?

Om du vill höra mer av hans musik så kan vi rekommendera några av hans mest kända låtar som "Lou Lou", "Mamma" och "Josefin". Du hittar honom även på Instagram under namnet @albinleemeldau.