Snapsvisor till kräftskiva – 10 låtar att sjunga till nubben

Kräftskiva, snaps.
Snapsvisor är ett roligt och engagerande moment på kräftskivan. - Foto: Unsplash och Anders Wiklund/TT.
Dela på Pinterest
Vi listar tio roliga låtar att sjunga när ni skålar på kräftskivan.

I Sverige markerar kräftskivan sommaren och skördetiden, och för många är det en av årets mest efterlängtade tillställningar. Denna traditionella fest innebär att man samlar vänner och familj för att njuta av kräftor, goda ostar, bröd, och självklart – snaps.

Att sjunga snapsvisor är en viktig del av denna svenska tradition, och bidrar till den goda stämningen vid bordet. Dessa sånger är korta och roliga, och sjungs vanligtvis innan alla tar en klunk av sin snaps.

Snapsvisor till kräftskivan:

Här är tio snapsvisor som garanterat kommer att förgylla kräftskivan. De har olika melodier, men alla handlar om den gemensamma nämnaren – kräftan och snapsen. Oavsett om du föredrar klassiska melodier eller vill prova något nytt, kommer dessa visor att bidra till feststämningen. Så stäm upp, skåla och låt kräftskivan börja!

 1. "Helan Går"(Melodi: Helan Går)

  Helan gårSjung hopp faderallan lallan lejHelan gårSjung hopp faderallan lejOch den som inte helan tarHan heller inte halvan fårHelan gårSjung hopp faderallan lej

 2. "Imse Vimse Spindel"(Melodi: Imse Vimse Spindel)

  Imse vimse kräfta uppå bordet står,Jag skall äta upp dig nu för jag är vrålpeppar stark.Imse vimse kräfta, nu i magen bor,Ta en liten snaps och sjung nu denna kör.

 3. "När kräftorna de simmar in"(Melodi: O, du vackra i sommarnatt)

  När kräftorna de simmar in i vårt glas,Ja, då vet vi att allting är bra.Vi tar vår snaps, sjunger vår sång,Låt kräftskivan rulla hela natten lång.

 4. "Skåla för kräftorna"(Melodi: Gubben Noak)

  Skåla för kräftorna, skåla för natten,Skåla för stjärnorna, skåla för skratten.Låt oss dricka upp och fylla på,För kräftorna vi älskar, de är bra.

 5. "Kräftorna är bäst"(Melodi: Vi gå över daggstänkta berg)

  Kräftorna är bäst, de är röda och fina,Vi äter dem med smör och dill, så fina.Snapsen den går runt, vi sjunger vår sång,Med kräftorna vi festar hela natten lång.

 6. "Kräftans Lovsång" (Melodi: Jag väntar vid min mila)
  Här på vårt bord den ligger,Kräftan röd och fin,Jag tar en klunk av snapsen,Och sen så börjar vi.

 7. "Bordets glädje"(Melodi: Björnen sover)
  Bordets glädje, röd och rund,Snapsen glittrar, timmen är stund.Kräftor, ost och bröd så gott,Skåla nu, för här är vi satt.

 8. "Snapsen och Kräftan"(Melodi: Broder Jakob)
  Snapsen och kräftan, snapsen och kräftan,Samsas så bra, samsas så bra,I våra magar, i våra magar,Trallala, trallala.

 9. "Kräftan i klaraste månens sken"(Melodi: När månen vandrar på fästet blå)
  Kräftan i klaraste månens sken,Glider så stilla i sin egen scen.Snapsen den glittrar, vi höjer vårt glas,Till kräftan, vår vän, skålar vi i vår klass.

 10. "Tänk Om Jag Hade Lilla Nubben"(Melodi: Tänk om jag hade lilla nubben)
  Tänk om jag hade lilla nubben kvar på glaset,Men det har jag ju inte för jag drack upp den hastigt.Och nu när kräftorna är här, jag vill ha mer,Tänk om jag hade lilla nubben här.

Kom ihåg att dricka ansvarsfullt och njut av din kräftskiva!