Kan man träna trots halsont? Det här gäller!

halsont
Är det okej att vila trots förkylningssymptom som halsont? Vi reder ut vad som gäller! - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Vid en förkylning står många inför valet att fortsätta träna eller ta en välbehövlig paus. Medan motion är nyckeln till en hälsosam livsstil, kan det vara välbehövligt att prioritera vila under sjukdom. Låt oss djupdyka i varför ditt träningspass kanske får vänta när kroppen signalerar obehag.

Motion och träning är båda väsentliga komponenter för att främja en sund livsstil och välbefinnande. Men vad händer när du plötsligt vaknar en dag med en känsla av obehag i halsen? Är det säkert att behålla din träningsrutin trots en potentiell sjukdom i antågande? Även om motivationen att inte hoppa över träningen kan vara stark, finns det viktiga skäl till varför man bör överväga att vila vid halsont. 

Därför ska du inte träna vid förkylningssymptom som halsont

1. Kroppen hindras från att läka

När du är sjuk, arbetar din kropp hårt för att bekämpa infektionen eller sjukdomen. Detta innebär att även om du inte gör något ansträngande, använder din kropp mer energi än vanligt. Att lägga till träning i ekvationen kan överbelasta din kropp och förhindra den från att läka så effektivt som möjligt.

2. Risk att du blir ännu sämre

Att utöva intensiv fysisk aktivitet medan du är sjuk kan faktiskt förvärra ditt tillstånd, särskilt om du har en luftvägsinfektion. Träning ökar hjärtfrekvensen och andningsfrekvensen, vilket kan göra det svårare att andas om du redan har irritation eller svullnad i halsen och luftvägarna.

3. Risk att smitta andra

Halsont kan vara ett symtom på en mängd olika sjukdomar, inklusive de som är mycket smittsamma, såsom förkylning och influensa. Att gå till gymmet eller att träna i en grupp medan du är sjuk ökar risken för att sprida sjukdomen till andra.

4. Prestation och återhämtning

Din fysiska prestation påverkas negativt när du är sjuk. Du kommer troligen inte att kunna prestera på samma nivå som vanligt, vilket kan vara frustrerande och potentiellt skadligt. Dessutom behöver musklerna återhämtning och näring för att reparera sig själva och växa. Om kroppen är upptagen med att bekämpa en infektion, kan detta bli en sekundär prioritet vilket förlänger återhämtningstiden.

När är det okej att träna?

Många läkare refererar till "halsen-regeln" som en generell guide: om dina symtom är ovanför halsen (såsom nästäppa eller lätt huvudvärk) och du känner dig bra nog, kan lättare träning som en promenad vara okej. Men om dina symtom är under halsen (såsom hosta, brösttäthet eller magproblem), eller du har feber, muskelvärk och trötthet, bör du definitivt vila.

Att lyssna på din kropp är kritiskt när det gäller träning och sjukdom. Om du upplever halsont eller andra sjukdomssymtom, är det oftast bäst att låta kroppen vila och återhämta sig snarare än att pressa igenom en träningspass. Att respektera din kropps behov och att ge den tid att läka kommer inte bara att gynna din egen återhämtning utan även hjälpa till att skydda de omkring dig från potentiell exponering för smitta.