Mapei om sin medverkan i Så mycket bättre 2023: "Lite rädd"

mapei
Mapei är en av artisterna som tolkar låtar i höstens säsong av "Så mycket bättre". - Foto: Fredrik Sandberg/TT
Dela på Pinterest
I nya säsongen av "Så mycket bättre" medverkar kända artister som Lasse Holm och Dogge Doggelito. Men också "doldisar", som Ellen Krauss och Mapei. Nu öppnar den sistnämnda upp om känslorna kring sin medverkan.

Under tio intensiva dagar i juni checkade tolv artister in på pensionat Grå Gåsen på Gotland. Det var dags för inspelningarna av årets "Så mycket bättre".

Mapei, 39, som egentligen heter Jacqueline Mapei Cummings, kallar det "det konstigaste jag har gjort".

– Det var väldigt utlämnande. Jag brukar inte berätta så mycket om personliga grejer, men att sitta där var som att umgås med vänner. Det blir väldigt mycket karisma på samma gång med tolv artister och så ska man berätta hela sin livshistoria, säger hon.

Bytte språk från engelska till svenska

Mapei föddes i USA och flyttade till Sverige som barn. Hon har haft en brokig karriär och testat flera olika genrer – men alltid sjungit på engelska. Under "Så mycket bättre" bestämde hon sig för att plötsligt byta språk till svenska.

– Det blev mer personligt och var en utmaning för mig. Jag gillar utmaningar och att ändra riktning lite här och där. Jag började med att rappa, sedan sjunga, sedan göra en monolog på Stadsteatern.

TT: Vill du skriva mer på svenska framöver?

– Absolut. Jag vill utforska världar och grejer som inte har gjorts inom svensk musik. Det blir mer skört när jag använder mitt vardagliga språk. Jag har ju bott i Sverige i 30 år och pratar svenska varje dag. Engelskan blev nästan en karaktär till slut.

"Lite rädd för det"

I och med "Så mycket bättre" får ofta tidigare mer okända artister en skjuts in i rampljuset av att exponeras för miljonpublik i TV4. Mapei har en kluven inställning till vad som väntar.

– Jag passar på att ha på mig mjukiskläder och åka tunnelbana nu, för sedan kommer man kanske att bli igenkänd och jag är lite rädd för det. Jag har ju varit lite av ett mysterium förut och har haft några låtar som har varit stora, men inte så många har vetat hur jag ser ut. Men ger man sig in i leken så får man leken tåla, höll jag på att säga.

TT: Hur var det att få se andra tolka dina låtar?

– Jag gillade det. Tänk dig själv att du sitter där och får höra andra hylla dig och din musik, det är lite som att få en egen överraskningsfest.