Oscar Zia öppnar upp om tiden innan han kom ut: “Skämdes”

oscar-zia
Oscar Zia öppnar upp om svåra tiden då han kom ut som homosexuell. - Foto: Paul Wennerholm/TT, Claudio Bresciani/TT
Dela på Pinterest
Oscar Zia, en av Sveriges mest älskade artister, har inte bara upplevt ljusa stunder i rampljuset. I den nya SVT Edit-dokumentären "Bluffen Oscar", avslöjar han kampen med självbilden och pressen av att vara en flickidol som homosexuell.

Oscar Zia, 27, är en av Sveriges mest älskade artister och har alltid utstrålat självförtroende på scenen. Men bakom kulisserna har han kämpat med ett växande självhat och en jakt på acceptans. Detta avslöjar han i SVT Edits nya dokumentär "Bluffen Oscar Zia", där han tar med tittarna på en djupt personlig resa.

Oscar Zia om tiden som flickidol: "En kommersiell press"

Oscar Zia beskriver sin musikkarriär som en tävling, där jakten på röster och likes nästan varit överväldigande i perioder. 

– Så mycket som jag har gett ifrån mig som jag aldrig får tillbaka. Som att komma ut till exempel. Jag kände en jättehets kring det. Det tror jag har tagit ifrån mig jättemycket respekt till mig själv, säger Oscar Zia i dokumentären.

Han blickar även tillbaka på sina tonår, en period när han visste om sin homosexualitet, men ändå hamnade i ett "flickidols-fack". Oscar berättar att det fanns en slags kommersiell press i att han ansågs vara just en flickidol och att skivbolaget diskuterade huruvida han skulle komma ut eller inte.

– Jag sålde skivor och signerade t-shirts på olika köpcentrum. Jag gjorde Frida– och Julia intervjuer (reds. anm. flicktidningar) där jag bara svarade på frågor om tjejer och varje fråga blev ett steg tillbaka i min utveckling. Vi hade många samtal på skivbolaget, om jag skulle komma ut eller inte och vad kan det kunde ha för konsekvenser. 

Oscar Zia om att komma ut: "Jag skämdes"

I dokumentären visas även ett slående klipp från 2012 från då Oscar tävlade i musiktävlingen "X-factor". I klippet frågar programledaren David Hellenius ut honom om hans kärleksliv, varav Oscar blir märkbart obekväm.

När han till slut valde att komma ut, gjorde han det med blandade känslor.

– Jag kom ut och skämdes lite. Jag tyckte att det var skitjobbigt. Jag hade inte hittat mig själv riktigt och visste inte vem jag var i det.