Allt om ascendenten – och hur den påverkar ditt horoskop

Ascendenten i ditt tecken är det som folk ofta tror du är för stjärntecken
Ascendenten i ditt tecken är det som folk ofta tror du är för stjärntecken - Foto: Foto: Unsplash / Pexels
Dela på Pinterest
Inom astrologin är ascendenten vårt "first impression". Här förklarar vår astrolog vad det handlar om – och hur du räknar ut vilket tecken du är i ascendenten!

Har du fått frågan om vad du är för tecken i "ascendenten"? För den oinvigde kan det verka rörigt – men egentligen är det inte så krångligt som du tror. Du är nämligen fler tecken än ditt traditionella stjärntecken (som astrologer kallar soltecken).

Modettes astrolog Astro-Alvis förklarar allt du vill veta om ascendenten, och hur du vet vilket tecken du är i den.

Så vet du vilket tecken du är i ascendenten 

För att ta reda på vilket tecken du är i ascendenten behöver du veta exakt klockslag på din födsel. Varför så exakt? Jo, därför att ascendenten byter tecken varannan timme! 

Ascendenten är ingen himlakropp, utan visar platsen där himlen stiger upp över horisonten. Varje minut stiger en del av stjärnhimlen upp över horisonten och blir synlig. Ascendenten i horoskopet visar exakt vilken del av stjärnhimlen som blev synlig när just du föddes!

Här kan du räkna ut vad du är för tecken i ascendenten, eller rising sign som det brukar kallas på engelska.

Vad säger ascendenten i ens tecken?

Ascendenten i horoskopet visar ditt “yttre” paket som omsluter den du är: kort och gott, din kropp och ditt fysiska uttryck. 

Ascendenten styr således över dina utseendedrag, den fysiska kroppen, din mimik, dina färger och hur din kropp fungerar. Ascendenten i tecken är det som alla andra får se, vid en första anblick av dig. Du kanske är våg i ditt soltecken – men du för dig, rör dig och beter dig som en klassisk skorpion om du har skorpionen i din ascendent! Många kanske till och med skulle gissa att du är skorpion, trots att ditt stjärntecken (ditt soltecken) är våg.

Ascendenten är lite vårt "first impression"!

Först uttrycker vi ascendentens tecken och egenskaper, via vårt utseende och hur vi interagerar med omgivningen. Det är det tecken som andra uppfattar oss som. När omgivningen lär känna oss bättre och mer på djupet, får de se vårt soltecken. När vi börjar prata och kommunicera, får omgivningen se vår Merkurius. När vi inleder en relation med andra, får de se vår Venus. När vi gör något, får andra se vår Mars. 

Och slutligen, när vi är som mest bekväma och hemma med andra, får de se vårt måntecken!

Ascendenten (betecknas AS i horoskopet), via tecken, kommer således visa hur andra ser dig, och det första intrycket du gör på andra, ofta helt omedvetet. 

Ascendenten i luft, eld, jord och vatten

Ascendenten i tecken visar hur du reagerar på omgivningen, den du “blir” när du kliver ut genom dörren. Ascendenten är ditt utseende, din mimik, motorik och retorik i ett första skede och möte med andra. Det är din yttre fasad när du presenterar dig själv till omvärlden och är en stor del av vem du är. En ascendent i eldtecken är till exempel ofta den som hörs och syns mer, tar täten i sociala sammanhang. En ascendent i vatten- eller jordtecken kommer naturligt hålla en mycket lägre profil, lyssna och observera sin omgivning, innan den uttrycker sig. En luft-Ascendenten kommer vara den som interagerar och kommunicerar med omgivningen direkt!

Du vet väl om att du kan fråga vår astrolog vad du vill om astrologi? Läs mer här!