Så funkar "60-30-10+S-principen" när du ska inreda med rätt färg

Dela på Pinterest
Hur ska man egentligen tänka med färgval när man sätter igång med att inreda ett orört rum? Vi frågade inredingsstylisten Johanna Pilfalk som har stenkoll på det!

Att inreda är inte alltid helt okomplicerat även om man själv har någorlunda koll på vad man gillar. Det är lätt att hamna i fällan med många fina separata möbler och delar som egentligen inte går ihop tillsammans. Men hur ska man då tänka för att skapa en helhet man blir nöjd med? Inredningsstylisten Johanna Pilfalk är expert på ämnet och delar här med sig av några av hennes enkla knep som hon till vardags föreläser om. 

– Ett bra och rätt känt knep är att tänka enligt "60-30-10+S-principen". Det innebär helt enkelt att 60 procent av rummet består av en kulör/nyans, då till exempel väggar och golv. Vidare består 30 procent av rummet av en ny kulör/nyans. Här kan det vara möbler som soffa och till exempel en matta. De sista 10 procenten är en färg som blir en accent till de övriga på till exempel en kudde eller en mindre möbel som ett sidobord.

Tänk enligt 60-30-10+S-principen när du inreder

Men oavsett om alla ens favoritfärger går i liknande toner, menar Johanna Pilfalk att det kan vara värt att satsa på ytterligare en nyans som skiljer sig från övriga, och det är där "S" kommer in. 

– S står för svärta som behövs i alla rum för att skapa djup och lite drama. Det behövs inte mycket, en svart tavelram kan vara nog. Principen går att ta hjälp av både om du gillar ett färgrikt rum eller om du föredrar att inreda i en och samma samma kulör men då i olika nyanser.

Och hör man trots allt till de som gärna håller sig till en och samma färgton finns det fortfarande andra lösningar att gå på. 

– Jag brukar tipsa om att om man nu "bara" gillar grått så kan man ta en nyans som är 50 procent ljusare och en nyans som är 50 procent mörkare än den nyans du först tittat ut. Då får man en fin färgskala som ger mer spänning än en och samma nyans i hela rummet.

Mer:

Här är IKEA:s designsamarbeten 2018

Så gör du en egen trendig inbyggd bokhylla – utan en dyr snickare

stats