Så blir du proffs på att nätverka – för att klättra i karriären

Behöver du tips på hur du nätverkar bäst? - Foto: Stella Pictures/ Unsplash
Dela på Pinterest
Drömjobbet kommer aldrig landa i ditt knä utan hårt arbete. Här är stegen som hjälper dig nå toppen – genom att nätverka rätt.

När du slutar skolan inser du snabbt att det inte bara räcker med toppbetyg för att få drömjobbet. Du måste ha kontakter, motivation och ett brett nätverk. Och hur gör du då om du för först står på egna ben i främmande bransch utan den där välbehövliga telefonlistan? Vart och hur ska du börja? Lugn, vi hjälper dig. 

Här berättar vi allt du behöver veta för att bli ett proffs på att nätverka och börja din väg mot drömjobbet.

1. Börja med dig själv

Var målmedveten, ambitiös och tro inte att jobben kommer komma till dig. Du måste hitta dem själv. Gör en lista på vart du vill nå, dina styrkor och vilka personer som kan hjälpa dig att nå dit du vill. 

2. Ta kontakt med personer

De kommer inte kontakta dig: Var modig och hör av dig till personer som inspirerar dig och be dem om tips, råd och boka in ett eventuellt möte för att komma igång med din kontaktlista.

3. Erbjud jobben något som ingen annan har

Varför ska de jobba med just dig? Vad kan du erbjuda dem som ingen annan har? Var smart och nämn dessa saker när du kontaktar arbetsgivare och samarbetspartners. 

4. Var kreativ och hitta på roliga projekt

Fundera ut några nytänkande projekt och hör av dig till människor som du vill jobba ihop med. Alla älskar att arbeta med spännande och kreativa idéer.

5. Kliv ur din comfort zone

För att få ett bra nätverk måste du ta plats i rummet. Ta för dig och var den sköna personen som alla vill jobba med. Även om du känner dig osäker, ignorera känslan och se allt som möjligheter till att få några bra nummer. 

6. Var alltid trevlig och glad

Se varje tillfälle som ett tillfälle att få bra kontakter och göra ett bra intryck. För att nå dit du vill måste du jobba hårt och vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Ut och träffa folk – så klart med ett leende på läpparna. 

7. Välj umgänge!

Se till att även umgås med människor i din bransch utanför kontorstid. Då knyter du bra band och ett nätverk du verkligen kan inspireras och ta hjälp av. Alla vill ha roliga samarbetspartners som man klickar bra och har kul med. 

Vill du ta nästa steg i karriären? Med dessa fem poddar om karriär, investeringar och inspirerande intervjuer kan du utan tvekan nå dina mål!

Läs också:

9 saker du bara känner igen om du är ifrån en småstad

Gilla Modette på Facebook!