Så ber du din chef om löneförhöjning – och får igenom det

- Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Att be om löneförhöjning är inte det lättaste, men att välja rätt frågor och tillvägagångssätt så kan du få igenom det du önskar. Här är sex råd du borde följa när du har möte med din chef.

1. Ta det inte över mail

Att sitta öga mot öga och prata pengar med någon kan upplevas som skrämmande. Men dina chanser är oftast högre om du tar lönesnacket direkt och inte krånglar till saker på mail. Din chef kommer uppskatta att du mailar och ber om ett samtal – men att väga fram och tillbaka via mail är oftast en dålig idé.

2. Allt handlar om tajming

Om du inte har en årlig löneförhandling så kan det vara bra att känna efter utifrån läge. Om du just bidragit till en framgång för företaget så är det en superbra tid att löneförhandla så chefen har ditt goda jobb i minnet. Men om det skulle vara så att ni kanske just gått igenom en motgång nyligen så är det bra att ligga lågt tills det vänder.

3. Väg in hur din chefs schema ser ut

Att förhandla med stressade personer är sällan en fördel. Se till att boka in en tid som passar för er båda utan att ni ska behöva dra igenom dina argument fort för att hastigt avsluta ert samtal. 

4. Skriv ett manus – och träna in det

Skriv ner vad du vill ha sagt och öva öva öva. Det är viktigt att du faktiskt får fram allt du vill säga så du slipper gå ifrån mötet och ångra något. Träna in dina argument så du kan dem utan och innan.

5. Finns det några motargument?

Kan det finnas några motargument till ditt löneanspråk? Tänk till ordentligt och se till att du har svar på tal innan ni börjar förhandla.

6. Summera dina tidigare framgångar och presentera dina framtida planer

Låt inga av dina gamla framsteg gå obemärkta förbi. Påminn din chef om allt bra du gjort och presentera dina framtida planer för vad du vill åstadkomma på jobbet. 

Se även vad du borde undvika för argument under ett lönesamtal med chefen i spelaren nedan:

Mer:

Så får du ditt drömjobb utan erfarenhet