Små delmål som hjälper dig nå ditt drömjobb

Om du har delmål kan du nå ditt drömjobb snabbare. - Foto: Unsplash.com
Dela på Pinterest
Vill du nå ditt drömjobb men vet inte riktigt hur du ska gå till väga? Vi har listat delmål som hjälper dig att komma närmare din dröm.

1. Prova olika yrken

Det är lätt hänt att vi får en bild av ett yrke och sedan romantiserar det. Om vi inte tidigare provat yrket kan det hända att vi har fått en helt fel bild av det specifika yrket och att det inte alls är som vi tänkt oss. Därför kan det vara bra att prova olika yrken, antingen genom praktikplatser eller via jobb. På så sätt får du rätsida på vad du tycker är kul respektive mindre kul.

Bild: Olika yrken kan leda dig till ditt drömjobb. Bildkälla: Unsplash

2. Nätverka

Kontakter är A och O när vi vill nå vårt drömjobb. Tänk på att nätverka så ofta du kan, träffa nya människor och berätta för dem vad dina visioner och mål är. Plötsligt träffar du någon som kan hjälpa dig eller känner någon som jobbar på företaget du vill arbeta på.

3. Skräddarsy ditt CV

Anpassa ditt CV efter ditt drömjobb och ta ut det mest relevanta om dig. Inget rekryterare eller arbetsgivare orkar läsa ett långt CV som säger samma sak som de övriga 99 de har i högen bredvid. Fundera på hur du kan sticka ut ur mängden och utforma ditt CV därefter.

4. Förbered dig inför intervju

Har du blivit kallad till intervju på ditt drömjobb? Grattis! Se till att komma i tid, helst en halvtimme före, sätt dig på något café, drick en kopp kaffe och försök att ta djupa andetag. Försök att vara så lugn och förbered som möjligt under intervjun.

Bild: Kom i tid till intervju. Bildkälla: Unsplash

5. Tänk på vilket första intryck du ger

Detta gäller inte endast under intervjun utan även allmänt. Ska du på ett mingel eller en nätverksträff? Tänk på hur du syns utåt, står du med armarna i kors eller ser sur ut? När du söker jobb är det också vanligt att arbetsgivaren kollar upp dig på sociala medier, så tänk på hur dina sociala kanaler ser ut och vilket budskap du sprider där.

6. Ta chanser

Ta alla chanser och möjligheter du får för att nå ditt drömjobb. Det ena leder till det andra och plötsligt är du kanske närmre jobbet än vad du tror. 

Bild: Våga ta chanser och våga misslyckas. Bildkälla: Unsplash

7. Be om feedback

För att vi ska utvecklas till det bättre behöver vi feedback. Be din chef, partner eller förälder ge dig feedback på hur du är som person, vad du kan förbättra och vad du är bra respektive dålig på. Om du inte får ett jobb som du varit på intervju för, fråga då vad det var som gjorde att det inte gick hela vägen. Vi kan varken ändra eller lära oss från våra misstag om vi inte ber om feedback. Gör om och gör rätt!

8. Följ dina impulser

Om du inte trivs på din nuvarande arbetsplats, våga ta risker och förändra situationen. Vi är oftast rädda för vad andra ska tycka om våra beslut, att någon ska prata bakom ryggen på oss eller att vi ska misslyckas om vi provar något nytt. Men vi lär oss från våra misstag och vi måste våga ta risker för att komma någonstans. 

Bild: Var trevlig mot alla du möter och var omtänksam. Bildkälla: Unsplash

9. Var trevlig

Det är svårt att inte tycka om någon som är vänlig, ödmjuk och alltid ställer upp för andra. Delvis är det lättare att arbeta ihop om alla i gruppen eller teamet är trevliga men det gynnar oss även då andra är villiga att hjälpa till då de vet att du skulle göra likadant tillbaka.

Läs mer:

Enkla saker som får ditt CV att sticka ut ur mängden