16-åriga Mathilda är den yngsta någonsin på juristprogrammet

Till höger ser vi en bild på Mathilda Bandarian och till vänster ser vi en bild på Sveriges nya lagbok.
16-åriga Mathilda Bandarian är den yngsta studenten någonsin som läser juristprogrammet vid Göteborgs universitet. - Foto: Mathilda Bandarian och Fredrik Sandberg/TT
Dela på Pinterest
16-åriga Mathilda Bandarian är med störst sannolikhet den yngsta någonsin ​som börjat juristlinjen på Göteborgs universitet.

16-åriga Mathilda Bandarian från Vänersborg skrev häromdagen in sig på juristlinjen på Göteborgs universitet och är därmed störst sannolikt den yngsta studenten någonsin på juristprogrammet.

Att komma in på ett juristprogram kräver toppbetyg och år av studier. Men för Mathilda Bandarian har det alltid gått snabbt i skolan.

– Min skolgång har varit kantat av en del motgångar, men mycket framgångar också. Jag har alltid haft lätt för mig i skolan och det har gått som på räls så länge jag kan minnas, säger Mathilda till Modette.

Bildkälla: Instagram/

När Mathilda skulle börja skolan så hoppade hon över en klass direkt, och i högstadiet fick hon också hoppa över en klass och börja i åttan.

– Jag gick ett par veckor i sjuan och redan då märkte lärarna att jag var uttråkad på lektionerna, att jag kom med mer kunskap och kunde ge mer information än vad vi skulle lära oss. Då det blev tydligt att jag behövde mer stimulans, säger Mathilda.

Gymnasiet beskriver Mathilda som den bästa skoltiden i sitt liv. Utöver de vanliga kurserna som ingick i naturprogrammet läste hon extra juridik vid sidan av på egen hand.

I höst kommer Mathilda börja studera juristprogrammet vid Göteborgs universitet. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Men att vara en liten tjej, kring äldre elever och vuxna människor har ibland varit en utmaning.

– Hon har varit väldigt målmedveten redan som liten. Hon har gjort saker som ingen annan skulle kunnat tro. Man kan vara en liten tjej och lyckas om man kämpar. Hon har gjort verklighet av sin idé, säger pappa Mohammad Bandarian.

I framtiden vill Mathilda jobba som advokat på en byrå och just nu lutar det mot att arbeta med brottsmål.

Att 16-åriga Mathilda är den yngsta någonsin börjat juristlinjen på Göteborgs universitet kommer kräva mycket jobb att konstatera, men sannolikheten att det är så är väldigt stor.

Bildkälla: Janerik Henriksson/TT

– Personal som arbetat på juridiska institutionen i nästan 20 år kan inte minnas att vi haft någon så ung student tidigare, så Mathilda är med största sannolikhet den yngsta studenten någonsin på Juristprogrammet, säger Maria Norrström, kommunikationsansvarig på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet till Modette.

Läs mer om

Mathildas bästa studietips för att maxa plugget här!

Mer:

Är du lättdistraherad? Här är 6 knep som hjälper dig behålla fokus

5 tips! Så maxar du din arbetsdag