Det är viktigast när unga söker jobb – stora skillnader mellan könen

- Foto: Shutterstock
Dela på Pinterest
Vad är egentligen viktigast och vad är minst viktigast när unga väljer arbetsplats? En ny undersökning visar att det är stora skillnader mellan unga män och kvinnor, där kvinnorna värdesätter jämställdhet och männen hög lön.

Att få ett jobb kan ibland vara lättare sagt än gjort. Först ska du komma på vad du vill jobba med, sedan ska du skriva och skicka in ett cv och har du tur kallas du till en intervju. Går allt vägen så får du jobbet du sökt, men processen är lång och kan ofta kännas jobbig, stressig och nervös. 

Men vem som söker vilket jobb varierar, speciellt mellan killar och tjejer – och särskilt vad som är viktigast när man väljer arbetsgivare. Det visar 2019 års Ungdomsfokusrapport, en undersökning gjord av Nyheter24 tillsammans med Rasmussen Analys, där man bland annat har kartlagt 15-29-åringars arbetslivsvärderingar.

Skillnader mellan kvinnor och män

Totalt deltog 1 057 personer i undersökningen där respondenterna kunde välja upp till fem svarsalternativ i frågan som löd: 

”Om du hade möjligheten att välja mellan olika arbetsgivare, vad skulle vara viktigast för dig när du väljer var du vill jobba?"

Här blev skillnaderna stora, även om det allra viktigaste för både män och kvinnor var att arbetsplatsen hade en trevlig miljö och trevliga kollegor. Totalt 61 procent av kvinnorna och 48 procent av männen svarade detta. 

Men de stora skillnaderna då? Här hamnar jämställdhet och lön på första plats hos respektive kön. 

Topp fem största skillnaderna 

Unga kvinnor prioriterar mer:

  1. Jämställd arbetsplats
  2. Trevlig miljö / trevliga kollegor
  3. Möjlighet att göra världen bättre 
  4. Balans mellan arbetsliv och fritid / familjeliv
  5. Personlig utveckling 

Unga män prioriterar mer:

  1. Hög lön
  2. Möjlighet att avancera i karriären
  3. Att jag kan jobba varifrån jag vill
  4. Att jag får mycket ansvar 
  5. Möjlighet att resa mycket i arbetet
Foto: Shutterstock

Barnmorska, tekniker eller tandläkare – det är några av yrkena du bör satsa på inom de närmsta fem åren om du vill slippa konkurrens. Men vad blir extra svårt att få jobb inom? Ta reda på allt i Arbetsförmedlingens senaste prognos i videon nedan!

Mer: 7 saker du måste ge upp för att lyckas bli framgångsrik