Här får studenter med pollenallergi längre tentatid

Har du pollenallergi? Då kan du få utökad skrivtid på tentan. - Foto: Maxim Artemchuk/ Shutterstock​
Dela på Pinterest
Har du pollenallergi och ska skriva tenta? Då kan du få längre tentatid – i alla fall om du bor i ett av våra grannländer!

Tentaplugg tar både tid och ork och väl i skrivsalen kan det kännas som att klockan tickar på alldeles för fort. Nu rapporterar Sveriges Radio om att studenter i Norge som ska skriva tenta har möjlighet att få extra tid på sig om de är pollenallergiker. Ja, det stämmer faktiskt! Enligt dem räknas det som en funktionsnedsättning – men för att få längre skrivtid måste man ansöka. 

Läs också: 5 knep som ger dig bättre fokus när du pluggar eller jobbar hemma

Allergi räknas som dold funktionsnedsättning

Enligt Universitetskanslerämbetet finns det däremot inga nationella riktlinjer i Sverige utan det är upp till varje enskilt universitet att göra en bedömning.

– Vi räknar allergi som en dold funktionsnedsättning, och för vissa kan det ju vara väldigt svåra besvär, säger Unga Allergikers generalsekreterare Klara Lundhal i en intervju med SR.

Efter P3 Nyheter diskuterat nyheten vill organisationen nu lyfta frågan om behovsanpassning för allergiker vid tentor, något som kan betyda mer tid och att inomhusmiljön ska fungera bra. Vad säger du?

Foto: Unsplash

Artikelbild: Maxim Artemchuk/ Shutterstock

Mer:

21 enkla knep för att spara pengar

7 frågor du måste ställa dig själv – om du vill bli framgångsrik