Är din partner en spara eller slösa? Så tar ni snacket om ekonomin

Det är viktigt att prata ekonomi med sin partner.
Det är viktigt att prata ekonomi med sin partner. - Foto: Canva.
Dela på Pinterest
Ni är perfekta för varann men är ni ekonomiskt kompatibla? Det spelar ingen roll i vilket stadie i förhållandet ni är, det är aldrig försent att prata ekonomi med varandra. Här är 6 saker ni måste prata om!

1. Ekonomi – avslöja ekonomiska värderingar 

Det spelar ingen roll hur mycket pengar var och en har på sitt konto. Det viktiga är att ni har samma värderingar – är man en spenderare, en sparare, vilka är ens ekonomiska svagheter eller laster? En stor påverkan av detta är hur man växte upp med pengar och hur ens föräldrar såg på det. 

2. Ekonomi – gemensam eller separat ekonomi

Om ni bor ihop och gjort det ett tag är det bra att sätta sig ner och diskutera huruvida ni vill fördela ekonomin. Det kan vara om ni exempelvis fortfarande vill ha separata konton eller om ni tar klivet till att skapa gemensamt konto. Viktigt att komma ihåg är att det inte finns några rätt eller fel utan kom fram till något som fungerar för er. 

3. Ekonomi – vad händer om ni går isär? 

Ingen vill tänka på det här, men när er relation växer och ni har delat ansvar, som exempelvis barn, hus/lägenhet, kan kostnaden bli större om ni en dag väljer att separera. Fundera kring hur ni ska fördela vem som äger vad och hur du ska dela upp era tillgångarna. 

Diskutera hur ni ska göra med ekonomin om ni går isär. Foto: Canva.

4. Ekonomi – sätt upp en budget  

Sätt upp en budget för hur ni ska fördela er ekonomi varje månad. Det här handlar om kompromisser, förtroende och vad ni är glada att spendera pengar på tillsammans.

5. Ekonomi – olika ansvarsområden 

Diskutera hur ni känner kring att var och en har ett ansvarsområde och bestäm hur ni vill dela upp det. Till exempel: Vem ska ha huvudansvar i att betala räkningarna? Oavsett hur ni gör är det viktigt att båda har koll på hur man gör. 

6. Ekonomi – gemensamma mål 

Prata med din partner om gemensamma ekonomiska mål. Om ni till exempel drömmer om ett hus med havsutsikt på västkusten eller en drömmig resa till Australien? Diskutera kring hur mycket ni behöver spara varje månad för att nå dit. 

Läs mer: 

21 enkla knep att spara pengar

Shoppingberoende? 5 saker som hjälper dig att sluta