Shoppingberoende? 5 saker som hjälper dig att sluta

Så blir du av med shoppingberoende – läs tipsen här
Så blir du av med shoppingberoende – läs tipsen här - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Impulsshoppar du alldeles för mycket? Då borde du läsa det här. Med hjälp av psykologen får du tips på hur du blir av med ditt shoppingberoende!

Klick – så var det klart! Ett internetköp går ju faktiskt på bara några sekunder, så det är inte så konstigt att vissa utvecklar ett riktigt shoppingberoende. Känner du igen dig?

En ny undersökning från Novus på uppdrag av Nordax Bank visar att en av fem svenskar impulsshoppar online varje månad och en av fyra har någon gång glömt vad de har klickat hem. Kanske har du egentligen inte råd att köpa den där tröjan och parfymen som snabbt hamnade i varukorgen? Då behöver du ta makten över ditt impulsshoppande! 

"Triggar det kortsiktiga belöningssystemet"

Den legitimerade psykologen David Waskuri menar att det handlar om psykologiska impulser som kan vara svårare än man tror att kontrollera vid ett shoppingberoende, men det finns knep!

– Även om det kan verka dumt är det inte så konstigt att vi beter oss på det här sättet, att shoppa fina saker triggar det kortsiktiga belöningssystemet. Eftersom vi i stunden vill ha belöning som är lättillgänglig blir vi experter på att övertyga oss själva om att det här är något vi behöver. Vi lyckas även med att sätta skygglappar för alla rationella argument som talar emot, såsom om man egentligen har råd, plats eller behov av det där köpet, säger David Waskuri, leg. psykolog vid Sveaspykologerna.

Läs också: Vill du spara pengar? Då borde du följa dessa 8 steg

Bli av med shoppingberoende – 5 tips

Så hur kan man då bli av med sitt shoppingberoende eller i alla fall lyckas kontrollera impulsshoppandet? Med hjälp av psykologen listar vi här några punkter att utgå ifrån nästa gång du är nära på att genomföra ett köp.

1. Vilka är dina triggers?

Fundera över vilka situationer som triggar dig till köp. Är det Black Friday-rean som gör att suget inte går att motstå? Förbered dig innan! Vid impulser, påminn dig om de negativa konsekvenserna som till exempelvis kan vara att du kommer ångra dig eller att ruset snabbt avtar. Ställ dig frågan: Är det produkten du vill ha eller kicken? För att inte hamna i ett shoppingberoende är det här ett bra första steg att ta.

2. Tänk på att suget avtar

Suget avtar över tid så se till att ha en handlingsplan redo när du är nära på att impulsshoppa. Stäng ner datorn eller mobilen, ring en vän och berätta om impulsen eller gör något annat som får dig på andra tankar.

3. Gör en shoppingplanering

Skriv upp saker du behöver så du vet vad du "får" shoppa den kommande månaden. Handla alltså endast det du har planerat för! Om du får en impuls är ett bra tips att vänta några dagar för att fundera igenom köpet. Känner du fortfarande att du vill ha produkten? 

4. Gör en budget 

Det här är viktigt! Handlar du fast du egentligen inte har råd? Se över din ekonomi och gör en budget för hur mycket du kan (och vill) spendera varje månad. Ett shoppingberoende är något som inte går att kontrollera och kan till och med göra att din ekonomi kraschar helt.

Här hittar du en guide: Styr upp din ekonomi – utifrån 5 enkla regler

5. Fundera över varför du shoppar

Fundera över varför du impulsshoppar. Precis som med ett socker- eller matberoende kan det vara för att man är uttråkad. Testa en ny aktivitet och prova det när impulsen knackar på nästa gång! 

Om undersökningen: 

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Nordax Bank, via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Totalt gjordes 1000 intervjuer med allmänheten. Undersökningen genomfördes under 28 maj – 2 juni 2021 och hade en deltagarfrekvens på 54 procent. 

Artikelbild: Pexels

Mer:

21 enkla knep för att spara pengar