Gör en powernap mer skada än nytta? Sömnforskaren förklarar

Är det bra att ta en power nap?
Är det bra att ta en power nap? - Foto: Christine Olsson/TT, Envato
Dela på Pinterest
Börjar du klippa med ögonen strax efter lunch och all energi rinner av dig? Då kanske en power nap lockar för att få tillbaka energi och fokus. Men är en power nap det bästa verktyget? Här är för- och nackdelarna.

Vi alla har varit där någon gång, när det knappt går att hålla ögonen öppna, fokuset försvinner och allt man kan tänka på är att få ta en power nap i en halvtimme. Och visst är det otroligt skönt att sova mitt på dagen – men sen kommer kvällen och du kan inte somna. 

Powernaps eller som våra äldre släktingar kallar den, middagslur eller tupplur, har länge haft ett rykte om att den ökar koncentrationen, lyfter humöret, förbättrar minnet och ökar produktiviteten. Men för vissa kan den korta sömnen sabotera dygnsrytmen och nattsömnen. 

Fördelar med att sova på dagen 

I en drömvärld hade tuppluren varit ett perfekt sätt att ladda om hjärnan, förbättra koncentrationen och främja vår mentala och fysiska hälsa. Men det kan också få oss att känna oss dimmiga och desorienterade, och göra det svårare att somna på natten. 

Problemet ligger i att förstå hur kroppen reglerar sömn och vår vakna tid. Många av oss upplever en dipp i energin någon gång efter lunch tills dess att arbetsdagen är slut. Det beror inte bara på en tung lunch, även vår inre klocka eller dygnsrytm kan ha ett finger med i spelet, eftersom det skapar en cykel av vakenhet och trötthet under dagen, det skriver sajten Videnskab

Studier visar nämligen att en kort tupplur under eftermiddagen, då du helst ska vakna av starkt ljus, kan hjälpa till att bekämpa tröttheten, öka koncentrationen och förbättrar vår kognitiva funktion utan att påverka nattsömnen.

Foto: Christine Olsson/TT

Så kort ska en power nap vara

En power nap ger hjärnan möjlighet att vila. Men kruxet är att tuppluren måste vara så kort att du inte hinner nå djupsömn. Det är nyckeln till att du vaknar upp och känner dig pigg.

Sover du för länge, kan det resultera i att du vaknar och är ännu tröttare, känner oss desorienterade och groggy. När en power nap varar i mer än 30 minuter, går hjärnan in i "slow-wave" sömn, som är den djupaste delen av sömnen, vilket gör det mycket svårare att vakna.

Studier visar nämligen att vi kan känna oss slöa och tröga i upp till en timme, om vi vaknar ur djup sömn. Vilket kan påverka resten av dagen. 

Om du tar en power nap senare på dagen, kan det däremot påverka den naturliga känslan av trötthet och behov av att sova när vi har varit vakna länge, vilket kan göra det svårare att somna på natten. 

De bör inte ta en tupplur

Men en tupplur mitt på dagen är inte för alla, personer som lider av kronisk sömnlöshet rekommenderas ofta att undvika att ta en tupplur helt eftersom det kan påverka deras lust att sova på natten om de sover på dagen.

Däremot kan vissa idrottare planera en strategisk nap i sina träningsplaner för att påskynda muskelåterhämtningen och förbättra reaktionstid och uthållighet. 

Forskning visar också på att personer som jobbar med yrken som kräver mycket koncentration och uppmärksamhet, exempelvis inom sjukvården eller flygarbetare, kan gynnas av en kort inplanerad tupplur för att behålla koncentrationen. 

NASA har kommit fram till att en power nap på 25 minuter kan förbättra prestanda för långdistansflygningar med 34 procent och vakenhet med 54 procent, enligt Videnskab

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Den perfekta power napen 

Tid, timing och omgivning har stor betydelse för power napens effektivitet. Bara 10 till 20 minuter kan göra att du känner dig mindre sur, slö eller desorienterad. 

Den perfekta tiden för en tupplur är någon gång innan 14.00. Om du sover senare på eftermiddagen kan det påverka nattsömnen. 

Det är bäst att ta en tupplur i ett svalt, mörkt och tyst rum, som påminner om de förhållanden som vi sover under på natten. 

Passar inte alla 

Att sova en kort stund mitt på dagen passar dock inte alla. Det handlar om att man måste veta när, hur och och om man överhuvudtaget ska ta sig tiden att sova en kortis. 

För vissa är det ett livshack som förbättrar fokus och energi. För andra är det en fälla till att inte kunna sova gott på natten. 

Foto: Martina Holmberg / TT
stats