7 anledningar till att bli vegetarian

Vegetarisk kost
Äter du mycket vegetarisk kost? - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Det blir allt vanligare att bli vegetarian. Det är fräscht, nyttigt och snällt mot djur och natur. Här är sju anledningar till varför du borde överväga att gå över till den gröna sidan.

Hälsan – Ett av de vanligaste skälen till att bli vegetarian är av just hälsoskäl. Studier och forskning visar att vegetarianer mer sällan drabbas av hjärtsjukdomar, cancer, kärlsjukdomar och diabetes än personer som äter blandkost. 

Miljön – Miljön påverkas väldigt mycket av den mat vi äter, betydligt mer än vad man kan tro. Köttproduktionen tär väldigt mycket på vår natur.

Ekonomin – Att vara vegetarian påverkar också din ekonomi. Att äta vegetarisk mat är betydligt billigare på sikt än att äta blandad kost. Priset på kött och fisk är dyrare än tex. grönsaker, linser och bönor. 

Renare mat – En vegetarisk kost innehåller mindre tungmetaller och miljögifter än vad en blandkost gör. 

Foto: Unsplash

Få i sig allt man behöver – En myt om vegetarianer är att de inte få i sig allt man behöver. En vegetarisk kost är minst lika näringsrik för kroppen som blandkost då typisk mat i vegetarisk kost som linser, böner, quinoa, quorn mm är väldigt rikt på protein och vitaminer.

Djuren – Du har säkert sett skräckbilder och filmer på djur som lever under hemska förhållanden i väntan på slakt. Om du äter vegetariskt slipper fler djur denna misär. 

Slippa matkoman – Känner du igen känslan av att känna dig tung och seg i kroppen efter att ha ätit en stor köttbit? Stora mängder av kött kan vara svårsmält för våra magar och om du i stället hade ätit en vegetarisk rätt hade du hoppat över matkoman och varit piggare och i bättre form under dagen. 


Under våren 2019 kom ett nytt EU-förslag som handlade om att man ska byta ut namnen på vegoprodukter. Varför då, kanske du tänker? Få svaret i videon nedan.

Läs också: 7 anledningar till varför du ska äta grönsaker 
Skulle du kunna tänka dig att bli vegetarian?
Tack för din röst!